Hned v pondělí se dětské oddělení promění na bojiště, vyhlásila se tam totiž válka všem knihokazům. Odvážné děti budou plnit různé úkoly a soutěžit, aby ubránily knihy před všemi způsoby zničení. „Ukážeme tak vlastně malým čtenářům, jak by se knihám chovat neměli," řekla Mosteckému deníku vedoucí dětského oddělení Iva Freibergová.

Do knihovny přijede i známá osobnost. V úterý se koná beseda se spisovatelem a lékařem Janem Cimickým. Ten bude vyprávět o své literární tvorbě a lidech, které během své praxe poznal. Přiveze s sebou také svoje knihy, ty budou na akci k dispozici. „Po besedě bude následovat autogramiáda, kde si návštěvníci mohou nechat výtisk podepsat," informovala knihovnice Hana Polívková z dospělého oddělení.

Na své si přijde i mládež. Ta se může těšit na recykliteraturu. „O co se jedná? Ze starých fotek a textů z knih budeme vytvářet vtipné koláže a dávat jim tak nový rozměr," popsala princip Hana Knolová z projektu Libris Now zaměřeného právě na mládež. Workshop se koná v pátek, je nutné se přihlásit předem.

Pro zapomnětlivé čtenáře je určitě zajímavá amnestie. Během prvního týdne v říjnu mohou totiž bez pokuty vrátit knihy, u kterých už přetáhli výpůjční dobu.

„Letos je drobná změna v termínu konání populární burzy knih. Ta se nekoná spolu s ostatními akcemi, ale až třetí týden v říjnu, tedy v termínu od 17. října. Zájemci si mohou přijít koupit za symbolickou částku knihy vyřazené z našeho fondu," řekla závěrem Freibergová.

Týden knihoven slouží k podpoře čtenářství a propagaci služeb knihoven. Zapojují se do něj knihovny v celé České republice. Cílem je mimo jiné přilákat nové čtenáře a upozornit na přínos knihoven.