Obezřetnost je namístě. Některé lokality na Mostecku mají punc nebezpečného místa se zvýšenou kriminalitou. Podle policie ale neplatí, že některé části měst jsou bezpečnější, než jiné.

Měsíční statistiky police naznačují, že kriminalita není vázaná pouze na konkrétní města nebo jejich sídliště a ulice. „Trestná činnost je páchána po celém okrese. Situace se s každým měsícem mění," vysvětluje policejní mluvčí Ludmila Světláková.

Zvyšuje se počet krádeží

Především v Mostě v letošním roce výrazně vzrostl počet majetkových trestných činů. Zloději se ale nezaměřují jen na určité lokality. Jejich častým cílem jsou nahodile vybrané sklepy a komory v panelákových domech. Pokud jsou ve sklepech uloženy dražší věci, je nutné, aby byly řádně zabezpečeny.

Policie se také neustále potýká se zloději kovů, kteří řádí prakticky všude. Velkým problémem posledních měsíců se stávají vykradená auta na parkovištích. „Často dochází ke krádežím na parkovištích před nákupními centry. Lidé se vzdálí od neuzamčeného motorového vozidla a toho zloději využijí," vysvětluje Ludmila Světláková. V autech se také nevyplácí nechávat na viditelných místech elektroniku, kabelky, tašky s nákupy nebo peněženky. Ty působí na nenechavce jako magnet.

Lidé se některým lokalitám vyhýbají

Faktem zůstává, že v některých lokalitách se častěji scházejí lidé bez domova, narkomani a další kriminálně závadové osoby. Těmto místům se lidé obzvláště ve večerních a nočních hodinách vyhýbají obloukem a svá vozidla zde raději nenechávají.

„V Mostě jsem obezřetnější u sídlišť Stovky a Sedmistovky, u nádraží nebo v parku Šibeník," přiznává Mostečanka Jaroslava Záchová.

V sousedním Litvínově jsou podle místních problematická některá sídliště v Janově, ubytovny nebo nádraží a jejich okolí. „Dobrý pocit nemám ani u malých zapadlých heren a v místě bývalého hřbitova, kde se scházejí pochybné partičky," dodává Marek Patlevič.