KSČM, která vyhrála poslední krajské volby, povede hejtman Oldřich Bubeníček a ČSSD, která je s komunisty v krajské koalici, poslanec Jaroslav Foldyna, který se jako lídr kandidátky vrací po osmi letech. V roce 2008 získal bezkonkurenčně nejvyšší počet preferenčních hlasů, přesto se tehdy hejtmankou stala Jana Vaňhová. Jedničkou kandidátky ODS je kadaňský starosta Jiří Kulhánek, hnutí ANO postavilo do čela litoměřického zastupitele Petra Urbánka. Lídrem TOP 09, která v posledních volbách nepřekročila pětiprocentní hranici, je poslanec Michal Kučera. Jedničkou Starostů a nezávislých (STAN) se stal starosta Malých Žernosek Petr Liška.

VYPUKNE TO 7. ŘÍJNA Volby do Senátu Parlamentu ČR a do zastupitelstev krajů se konají v okrese Most společně v pátek 7. a sobotu 8. října 2016. Případné 2. kolo senátních voleb bude v pátek 14. a sobotu 15. října 2016. Zmocněnci stran, hnutí, koalic či nezávislí kandidáti musejí v případě senátních voleb podat přihlášky k registraci do úterý 2. srpna do 16 hodin.

Spory o název komplikovaly předvolební přípravu současné krajské opozici, která dosud fungovala pod hlavičkou PRO!Kraj. Jedna ze součástí uskupení, bílinská B10 se přejmenovala na Pro Kraj a oznámila, že bude kandidovat v podzimních krajských volbách. Lídra zatím nezveřejnila, nicméně do voleb by měla jít s Ústeckým fórem občanů (UFO), které je součástí vedení krajského města. "Před možností sestavení samostatné kandidátky dalo UFO přednost spolupráci se subjekty, které mají hlavní zájem na prosperitě Ústeckého kraje a rozkvětu jeho měst a obcí, nesvazují je stranická dogmata a nefungují jako firmy," uvedlo v prohlášení UFO.

Stávající PRO!Kraj se zaregistroval pod novým názvem Jsme PRO!Kraj a jedničkou jeho kandidátky bude Leo Steiner. Lídrem společné kandidátky zelených a pirátů je zemědělec Daniel Pitek, společnou kandidátku DSSS a LEV-21 vede Tomáš Vandas.

Kampaň se rozbíhá postupně. V kraji už jsou k vidění billboardy ANO a ODS. TOP 09 a Jsme PRO!Kraj ve větší míře využívají facebook.

Vedle krajských voleb se uskuteční ve dvou obvodech i senátní volby. Na Mostecku se bude znovu ucházet o zvolení do horní parlamentní komory senátorka Alena Dernerová (Severočeši). ODS postavila ředitelku školy Libuši Hrdinová, STAN s podporou TOP 09 primáře dětského oddělení Jiřího Biolka, KSČM Josefa Néteka, který se neúspěšně ucházel o zvolení už v roce 2010. ČSSD postavila olympijského vítěze z Nagana Jiřího Šlégra. O zvolení se bude ucházet i olympionik, vzpěrač Ota Zaremba, kterého nominovala DSSS. Hnutí Řád národa vyslalo do klání podnikatele a herce J. M. Siebera. Hnutí ANO kandidáta zatím neoznámilo. Strana zelených podpoří Dernerovou, svého kandidáta nemá. Hnutí OMMO do senátních voleb také nikoho nevyšle a nepostaví ani kandidátku do krajských voleb.

V Ústí nad Labem bude obhajovat mandát Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz), jeho protikandidáty budou ředitel střední školy Vítězslav Štefl (ČSSD), profesor ústecké univerzity František Holešovský (za ANO), podnikatel Martin Hausenblas (nominovaný SZ a piráty), zastupitel Jan Tvrdík (ODS), úředník krajského úřadu Stanislav Körner (KSČM), předseda DSSS Tomáš Vandas a zastupitelka Ilona Tajchnerová (TOP 09).