Komunisté oznámili svého kandidáta na senátora. Je to Josef Nétek, který se chtěl dostat do Senátu už v roce 2010. Tehdy skončil třetí z osmi kandidátů: byl poražen Zdeňkem Brabcem (ČSSD) a Alenou Dernerovou (Severočeši.cz), která nakonec volby s výraznou převahou vyhrála.

Dětské neuroložka a mostecká zastupitelka Dernerová chce letos senátorský post obhájit. Očekává se zajímavý souboj, protože kandiduje i Jiří Biolek, primář dětského oddělení mostecké nemocnice a Dernerové bývalé nadřízený. Biolka do senátních voleb nominovali Starostové a nezávislí. Rozhodli o tom na letošním krajském sněmu. Starostové nyní vyjednávají s krajskou TOP 09, aby Biolka podpořila.

Za ČSSD se s nimi tentokrát utká bývalý hokejista Jiří Šlégr. O jeho nominaci rozhodli členové ČSSD ve vnitrostranickém referendu. „Hlas zaslalo 58,1 procenta zdejších členů strany. Z nich 61,3 procenta podpořilo Jiřího Šlégra," řekla ČTK mluvčí strany Eva Gregorová.

ODS vyšle do voleb ředitelku 7. ZŠ v Mostě a zastupitelku Libuši Hrdinovou. Její nominace schválil regionální sněm ODS loni na podzim.

Další kandidáti nejsou známi. Oblastní organizace hnutí ANO chce zveřejnit jméno kandidáta až v květnu po celostátní programové konferenci. Strana zelených o svém kandidátovi na Mostecku nyní intenzivně vyjednává.

Očekává se i prohlášení hnutí OMMO, které se k senátním volbám vyjádří po 15. dubnu. Sdružení Mostečané Mostu nikoho na senátora nominovat nebude a nevytvoří ani kandidátku pro volby do krajského zastupitelstva, které proběhnou společně se senátními. „Zůstáváme na komunální úrovni," řekl mluvčí sdružení Petr Prokeš. Ve sdružení probíhají diskuze, zda má podpořit některého z kandidátů.

Dělnická strana sociální spravedlnosti se senátních voleb na Mostecku nezúčastní, svého kandidáta bude mít ale na Ústecku. Okresy Most a Ústí nad Labem jsou jedinými oblastmi v regionu, kde se letos senátní volby konají.