Při délce okruhu 19,8 kilometrů zdolají cyklisté celkové převýšení 677 metrů. Terén cyklotrasy jo vhodný pro horská a trekingová kola.

Startujeme z kruhového objezdu hamr – Janov směrem k sídlišti. Před budovou sociálního ústavu odbočíme vpravo a Hornickou ulicí projedeme hamerským údolím po místní komunikaci. Na následující křižovatce pokračujeme vpravo po úzké asfaltové cestě do kopce, odkud nás už navádí turistické značení.

Cestou míjíme Mosteckou přehradu. Trasa pokračuje horskou vískou Klíny, přes Šumenské údolí do Meziboří a končí na podkrušnohorské křižovatce v Litvínově.

Vodní dílo Janov (Mostecká přehrada)

Vodní nádrž Janov (též zvaná Hamerská přehrada nebo Mostecká přehrada) je přehrada nad osadou Křižatky v takzvaném Hamerském údolí v Krušných horách. Hráz je tížná, zděná z lomového kamene, 53 metrů vysoká, 225 metrů dlouhá a 4,5 metrů široká. Přehrada byla postavena za účelem akumulace vody pro potřeby mostecké hnědouhelné oblasti a jako ochrana před povodněmi. Vystavěna byla v letech 1910 až 1913 podle návrhu profesora stuttgartské techniky Weyraucha. Od roku 2002 prochází rekonstrukcí a zatím není napuštěna.

Černý rybník

Černý rybník je přírodní rezervace v Krušných horách. Součástí chráněného území je prameniště potoka Svídnice, který protéká rybníkem a od území rezervace tvoří státní hranici s Německem až do svého vtoku do Flájského potoka u Brandova . Svídnice odvodňuje jižní část rezervace. Na východ vytéká z Černého rybníka bezejmenný pravostranný přítok Bílého potoka. Hluboké odvodňovací příkopy v rašeliništi dokládají, že v minulosti zde byly snahy o jeho odvodnění. Výsledkem těchto zásahů jsou i menší vodní plošky v okolí rybníka.

Vegetace na území rezervace je převážně druhotná a silně ovlivněná odvodněním a lesními výsadbami.

Zvonička Klíny

Nově zrekonstruovaná dřevěná zvonička se nachází poblíž sportovního areálu Klíny, kam byla přesunuta z původního místa. Ve zvoničce je umístěna socha Panny Marie Lurdské, jediná dochovaná historická památka ze zaniklého kostela zasvěceného Svatému Antonínu z Padovy, který byl zbourán roku 1985.

Šumenské údolí

Šumenské údolí je morfologicky nejvýraznějším údolím mostecké části Krušných hor. Údolím protéká Bílý potok. Šumný důl měl být jádrovou zónou projektu přírodního parku Litvínovská údolí, z toho byla zatím zrealizována jen naučná stezka Tesařova cesta. Na prudkých svazích převládají bučiny, ale zastoupen je také smrk, bříza, olše a jeřáb. Najít je možné i vzácný tis červený.

Kostel svatého Michaela archanděla

Kostel svatého Michaela archanděla se nachází v centru města Litvínova na Masarykově náměstí a je nejstarší a nejvýznamnější státem chráněnou památkou města. Kostel je v majetku římsko-katolické diecéze. Jde o raně barokní neorientovanou stavbu s dvěma věžemi v průčelí, postavenou podle plánů francouzského stavitele Jana Baptisty Matheyho v letech 1685 – 1694. Je to jednolodní stavba na obdélném půdoryse s trojboce uzavřeným presbytářem. Na západě je obdélná sakristie, na východě dvě obdélné předsíně.

Valdštejnská kaple

Valdštejnská kaple manželů Karoliny a Františka Adama z Valdštejna se nachází v litvínovském pietním parku v Žižkově ulici. Hraběnka Karolina Valdštejnovna nechala roku 1829 nad rodinnou hrobkou vybudovat zděnou kapli v klasicistním slohu. Na vlastní přání byla pohřbena po boku manžela po své smrti roku 1844.