Podle zpracovatelů dokumentace (EIA) posun Dolu Bílina o stovky metrů silně naruší ráz neobydlené krajiny v západní části okresu, ale významně nezhorší životní prostředí v okolí a zdraví obyvatel.

Firma projekt hájí i tím, že těžbu budou doprovázet ochranářská opatření s rekultivací a že z vytěžené jámy vzniknou velké jezero a lesíky s rybníky pro rekreaci. Ekologové a Litvínov přesto proti další těžbě protestují. Na středečním projednávání záměru v mosteckém kulturním domě Repre kritici varovali před prašností, hlukem a zhoršením klimatu při spalování uhlí. Toho se má vytěžit 150 milionů tun.

„Do roku 2035 je hnědého uhlí potřeba pro zajištění energetické bezpečnosti státu,“ řekl šéf Severočeských dolů Ivo Pěgřímek. Firma si podle něj uvědomuje negativní vliv spalování uhlí na klima, ale plán těžby je v souladu s mezinárodními dohodami a limity. „Náš záměr není rozšířením těžby, ale pouhým jejím pokračováním v rozsahu, který po mnoho let v těchto historicky stanovených dobývacích prostorech probíhá,“ dodal.

Lyžaři. Ilustrační foto.
Na Klínovci otevřou druhou sjezdovku, další lyžařské areály čekají

Záměr se opírá o usnesení české vlády z roku 2015, kdy posunula územní limity pro případnou těžbu směrem k Jezeru Mostu.

Těžba však nemá proniknout blíž než 500 metrů k obcím. Plánovaný nový zábor krajiny představuje necelé dva kilometry čtvereční v důlní oblasti o rozloze dvacetkrát větší. Při maximální těžbě 10 milionů tun uhlí ročně jeho zásoby vydrží 15 let, firma ale plánuje produkci snižovat kvůli očekávanému oslabení poptávky.

Státu předané odborné studie nezjistily závažné negativní dopady další těžby. „Vlivy na životní prostředí jsou přijatelné,“ uvedl Luboš Motl z týmu zpracovatelů dokumentace. Například roční koncentrace prachu mají zůstat pod limity, s krátkodobým překračováním jako dosud se ale počítá. Pomoci mají kompenzace domácnostem, aby při vytápění uhlím snížily prašnost. Hluk z šachty má dokonce někde klesnout.

Mladí muži, kteří měli obzvláště surovým způsobem zabít 19letého mladíka z Velichova na Žatecku, u ústeckého soudu
Rozsudek nepadl, krajský soud případ brutální vraždy v Bitozevsi odročil

Zatímco většina obcí s těžbou s připomínkami souhlasí, Litvínov je důrazně proti posunu šachty za limity stanovenými vládou v roce 2008. Odmítavé stanovisko schválilo litvínovské zastupitelstvo. „Je to zejména s ohledem na ochranu životního prostředí a zdraví obyvatel i ochranu krajiny. Toto stanovisko Litvínova je dlouhodobé a nic na něm nezměnilo ani usnesení vlády z roku 2015,“ sdělila starostka Kamila Bláhová (ANO). Litvínov navíc označil dokumentaci za nedostatečnou a požádal o přepracování.

Ministerstvo nyní čeká na oponentní posudek, který má námitky odpůrců zohlednit.