VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Test: Polovina gothajů má málo masa, některé obsahují zakázaný separát

Severní Čechy - Gothajský salám s cejchem dělnické svačiny a laciné uzeniny se pyšní dlouholetou tradicí, ne vždy je ale kvalitní. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře dvanáct vzorků těchto měkkých salámů, aby prověřil jejich kvalitu.

13.5.2018
SDÍLEJ:

Gothaj, ilustrační fotoFoto: Rancherské speciality

Více než polovina v nezávislém testu propadla kvůli problémům s množstvím nebo kvalitou použitého masa. Ve dvou případech dTest byl dokonce přítomen i zakázaný separát.

„Sedm z dvanácti testovaných gothajských salámů klame zákazníka. Dva gothaje, konkrétně Bivoj a Zeman, obsahovaly méně masa, než slibovaly na obalu. Ve čtyřech dalších salámech se našla drůbeží bílkovina, ani jeden z nich ji však neuváděl na etiketě. Šlo o gothaje značek Chodura, Horeca Select z Makra, Maso uzeniny Polička a Schneider, "shrnuje výsledky testu Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

"Dva salámy vyrobené na Slovensku obsahovaly zakázaný separát, tedy strojně oddělené maso. Zjistili jsme to tak, že jsme v laboratoři nechali změřit obsah vápníku a kostních úlomků. Jejich vysoký obsah ukázal, že Mecom Group Gothaj ani Schneider Gothajský salám českou legislativu nedodržel,“ dodává Hoffmannová.

Ilustrační fotoČasopis dTest podrobil testování dva krájené gothaje a 10 výrobků balených vcelku. V laboratoři ověřoval obsah a kvalitu masa, tuku a soli. Podle masné vyhlášky musí gothaj obsahovat nejméně 40 procent směsi vepřového a hovězího masa a zároveň nesmí obsahovat separát.

Pomocí chemické analýzy dTest zjišťoval, kolik masa salámy obsahovaly a to, zda etikety nezatajují přítomnost sójové nebo drůbeží bílkoviny. Nechyběla ani ochutnávka a kontrola údajů na obalech.

V Německu by propadly

Vyšší obsah čistých svalových bílkovin znamená vyšší obsah masa, případně jeho vyšší libovost či nižší šlachovitost.

„Česká vyhláška se u požadavků na kvalitu měkkých salámů spokojila jen s limity pro obsah masa a tuku. Například německá legislativa je přísnější a ukládá výrobcům měkkých salámů i minimální množství svalové bílkoviny. Z našich vzorků by německým požadavkům na nejméně 7,5 procenta svalových bílkovin vyhověly pouze dva měkké salámy – Horeca Select a Chodura,“ komentuje Hoffmannová.

Obtížnou disciplínou bylo pro většinu vzorků i senzorické hodnocení, nevedlo se jim například ve zkoušce konzistence. Nejhůře si vedl 400g gothaj z Poličky, ale poznámku k nevhodné konzistenci si odnesly bez výjimky všechny vzorky. Nejčastěji hodnotitelé vytýkali mazlavost a přílišnou měkkost. Při hodnocení chuti odešlo osm výrobků se čtyřkou, mezi nejčastějšími výtkami byly štiplavá chuť a přítomnost nežádoucích příchutí.

Dřív byl chutnější

Pamětníci s nostalgií vzpomínají na to, že kdysi gothaj chutnal lépe a byl kvalitnější. „Chuť nedokážeme zpětně posoudit, ale pro porovnání obsahu se nám podařilo sehnat státní normy pro gothajský salám z let 1961, 1967 a 1978.

Předrevoluční receptury nařizovaly použití zhruba 65 procent směsi vepřového a hovězího masa, ale tehdy se jako maso označovala i surovina tučnější a šlachovitější než dnešní definované maso. Proto by 65 procent masa v receptu bylo v přepočtu zřejmě méně, než dnešních 65 procent masa uvedených na etiketě,“ vysvětluje Hoffmannová.

Navíc již na sklonku sedmdesátých let mohl gothaj obsahovat několik éček – dusitan a polyfosforečnany. O jejich přítomnosti se někdejší zákazník ani nemusel dozvědět. Na obalu ani při prodeji totiž nebylo nutné uvádět složení.

Kontrola jakosti v 60. a 70. letech byla z dnešního pohledu poněkud povrchní – sledoval se pouze obsah tuku, vody, soli, škrobu, dusitanů a senzorická kvalita. Analýzy potvrzující použití předepsaného množství masa, přítomnost separátu a drůbežích bílkovin mezi uvedenými zkouškami chyběly. Není tedy nic nového, že si uzenáři při výrobě vypomáhají éčky, tedy přídatnými látkami, aby vylepšili chuť, vůni, barvu a konzistenci salámů.

Autor: Redakce

13.5.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební klempíři 130 Kč

Stavební klempíři KLEMPÍŘ, POKRÝVAČ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 130 kč, mzda max. 140 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KLEMPÍŘ, POKRÝVAČ, Zaměstnanecké výhody: stravenky, roční prémie, HLÁSIT SE: Babíková Kateřina, tel.: 775446954, e-mail: ucetni@teposro.cz - zaslat životopis, osobně pouze po telefnické domluvě.. Pracoviště: Tepo, spol. s r.o., Ladova, č.p. 1560, 436 01 Litvínov 1. Informace: Kateřina Babíková, +420 775 446 954.

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební zámečníci 20 000 Kč

Stavební zámečníci ZÁMEČNÍK. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ZÁMEČNÍK, POŽADUJEME: SOU v oboru strojním (zámečník výhodou), dobrý zdravotní stav, výpis z RT, praxi na obdobné pozici, spolehlivý a zodpovědný přístup, chuť pracovat, NABÍZÍME: zázemí stabilní společnosti, finanční ohodnocení dle zkušeností od 120,-Kč / hod, propracovaný systém odměňování, možnost profesního růstu, diety v max. možné výši, Zaměstnanecké výhody: diety, HLÁSIT SE: Vavrošová Klára, e-mail: vavrosova@techmont-cz.eu. Pracoviště: Techmont czech s.r.o.-1, 436 01 Litvínov 1. Informace: Klára Vavrošová, .

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 130 Kč

Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) ZEDNÍK. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 130 kč, mzda max. 140 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ZEDNÍK, , HLÁSIT SE: Babíková Kateřina, tel.: 775446954, e-mail: ucetni@teposro.cz, osobně po telefonické domluvě. Pracoviště: Tepo, spol. s r.o., Ladova, č.p. 1560, 436 01 Litvínov 1. Informace: Kateřina Babíková, +420 775 446 954.

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební a provozní elektrikáři 100 Kč

Stavební a provozní elektrikáři ELEKTRIKÁŘ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ELEKTRIKÁŘ, - vyuční list, - praxe v oboru - minimálně 5 let, - řidičský průkaz sk. B, - vyhláška 50, - manuální zručnost, zodpovědnost, samostatnost, pracovitost a flexibilita, HLÁSIT SE: Roman Troller tel.: 605 309 009, email: info@vamiro-most.cz - zaslat životopis, foto výhodou, osobně pouze po telefoní domluvě: provozovna Vamiro s.r.o., Vtelenská 3337, Most. Pracoviště: Vamiro s.r.o.-2, Vtelenská, č.p. 3337, 434 01 Most 1. Informace: Roman Troller, +420 605 309 009.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Mostečtí rybáři budou mít na Benediktu závody

Jana Šustková.

Kanonýrka za kanonýrku. Do týmu Černých andělů míří Šustková

Minulý týden na silnicích kraje: Čtyři těžce zranění, škoda osm milionů

Ústecký kraj - V minulém týdnu došlo v Ústeckém kraji ke 184 dopravním nehodám a haváriím. Ty se naštěstí obešly bez ztráty na životech. Těžce zraněni byli čtyři lidé a lehké zranění utrpělo 57 osob. Hmotná škoda byla odhadnuta na více než 8 milionů korun.

FOTO: Svátek fotbalu může začít. McDonald's Cup už zná los!

Ústí nad Labem - Největší evropský fotbalový turnaj pro žáky základních škol McDonald's Cup jde do velkého republikového finále. Brankář druholigového FK Ústí nad Labem Petr Vašek před polednem šestnáct týmů, které se v úterý a středu na severu Čech Svátku fotbalu zúčastní, rozlosoval do čtyř skupin. 

V boji o regionální potravinu uspěly také firmy z Mostecka

Ústecký kraj - Potravinářské soutěže se opět setkaly s obrovským zájmem.

Mostecký deník je šampionem 8. ročníku Divadelní kopačky!

Most /FOTO/ - Na hřišti Baníku Souš se hrál za účasti pěti mužstev již 8. ročník populárního fotbalového turnaje Divadelní kopačka. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT