VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Test: Polovina gothajů má málo masa, některé obsahují zakázaný separát

Severní Čechy - Gothajský salám s cejchem dělnické svačiny a laciné uzeniny se pyšní dlouholetou tradicí, ne vždy je ale kvalitní. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře dvanáct vzorků těchto měkkých salámů, aby prověřil jejich kvalitu.

13.5.2018
SDÍLEJ:

Gothaj, ilustrační fotoFoto: Rancherské speciality

Více než polovina v nezávislém testu propadla kvůli problémům s množstvím nebo kvalitou použitého masa. Ve dvou případech dTest byl dokonce přítomen i zakázaný separát.

„Sedm z dvanácti testovaných gothajských salámů klame zákazníka. Dva gothaje, konkrétně Bivoj a Zeman, obsahovaly méně masa, než slibovaly na obalu. Ve čtyřech dalších salámech se našla drůbeží bílkovina, ani jeden z nich ji však neuváděl na etiketě. Šlo o gothaje značek Chodura, Horeca Select z Makra, Maso uzeniny Polička a Schneider, "shrnuje výsledky testu Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

"Dva salámy vyrobené na Slovensku obsahovaly zakázaný separát, tedy strojně oddělené maso. Zjistili jsme to tak, že jsme v laboratoři nechali změřit obsah vápníku a kostních úlomků. Jejich vysoký obsah ukázal, že Mecom Group Gothaj ani Schneider Gothajský salám českou legislativu nedodržel,“ dodává Hoffmannová.

Ilustrační fotoČasopis dTest podrobil testování dva krájené gothaje a 10 výrobků balených vcelku. V laboratoři ověřoval obsah a kvalitu masa, tuku a soli. Podle masné vyhlášky musí gothaj obsahovat nejméně 40 procent směsi vepřového a hovězího masa a zároveň nesmí obsahovat separát.

Pomocí chemické analýzy dTest zjišťoval, kolik masa salámy obsahovaly a to, zda etikety nezatajují přítomnost sójové nebo drůbeží bílkoviny. Nechyběla ani ochutnávka a kontrola údajů na obalech.

V Německu by propadly

Vyšší obsah čistých svalových bílkovin znamená vyšší obsah masa, případně jeho vyšší libovost či nižší šlachovitost.

„Česká vyhláška se u požadavků na kvalitu měkkých salámů spokojila jen s limity pro obsah masa a tuku. Například německá legislativa je přísnější a ukládá výrobcům měkkých salámů i minimální množství svalové bílkoviny. Z našich vzorků by německým požadavkům na nejméně 7,5 procenta svalových bílkovin vyhověly pouze dva měkké salámy – Horeca Select a Chodura,“ komentuje Hoffmannová.

Obtížnou disciplínou bylo pro většinu vzorků i senzorické hodnocení, nevedlo se jim například ve zkoušce konzistence. Nejhůře si vedl 400g gothaj z Poličky, ale poznámku k nevhodné konzistenci si odnesly bez výjimky všechny vzorky. Nejčastěji hodnotitelé vytýkali mazlavost a přílišnou měkkost. Při hodnocení chuti odešlo osm výrobků se čtyřkou, mezi nejčastějšími výtkami byly štiplavá chuť a přítomnost nežádoucích příchutí.

Dřív byl chutnější

Pamětníci s nostalgií vzpomínají na to, že kdysi gothaj chutnal lépe a byl kvalitnější. „Chuť nedokážeme zpětně posoudit, ale pro porovnání obsahu se nám podařilo sehnat státní normy pro gothajský salám z let 1961, 1967 a 1978.

Předrevoluční receptury nařizovaly použití zhruba 65 procent směsi vepřového a hovězího masa, ale tehdy se jako maso označovala i surovina tučnější a šlachovitější než dnešní definované maso. Proto by 65 procent masa v receptu bylo v přepočtu zřejmě méně, než dnešních 65 procent masa uvedených na etiketě,“ vysvětluje Hoffmannová.

Navíc již na sklonku sedmdesátých let mohl gothaj obsahovat několik éček – dusitan a polyfosforečnany. O jejich přítomnosti se někdejší zákazník ani nemusel dozvědět. Na obalu ani při prodeji totiž nebylo nutné uvádět složení.

Kontrola jakosti v 60. a 70. letech byla z dnešního pohledu poněkud povrchní – sledoval se pouze obsah tuku, vody, soli, škrobu, dusitanů a senzorická kvalita. Analýzy potvrzující použití předepsaného množství masa, přítomnost separátu a drůbežích bílkovin mezi uvedenými zkouškami chyběly. Není tedy nic nového, že si uzenáři při výrobě vypomáhají éčky, tedy přídatnými látkami, aby vylepšili chuť, vůni, barvu a konzistenci salámů.

Autor: Redakce

13.5.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Asistenti učitelů 14 450 Kč Asistenti pedagogů ASISTENT/ -KA PEDAGOGA. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14450 kč, mzda max. 20290 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ASISTENT/ -KA PEDAGOGA, Střední vzdělání pedagogického směru, pokud nepedagogického, je nutný ukončený kurz "Asistent pedagoga"., Zaměstnanecké výhody: obědy částečně dotované z FKSP, kulturní akce z FKSP, HLÁSIT SE: Petráková Věra, tel.: 413034405, volat od 8:00 do 14:00 hod., e-mail: personalni@zsmslom.cz, osobně po telefonické domluvě.. Pracoviště: Základní škola, lom, Vrchlického, č.p. 372, 435 11 Lom u Mostu 1. Informace: Věra Petráková, +420 413 034 405. Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 13 500 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) ZEDNÍK. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: ZEDNÍK, Požadujeme zkušenost a praxi se zateplováním budov a tvorbou fasády., HLÁSIT SE: Kabatsiy Vasyl, tel.: 776370495 - volat 9:00 - 15:00hod Po - Pá, email: mariamykyta@gmail.com. Pracoviště: Šapip s.r.o.-2, 434 01 Most 1. Informace: Vasyl Kabatsiy, +420 776 370 495. Zdravotnictví - Zdravotnictví Zdravotní sestra 22 000 Kč Všeobecné sestry s osvědčením ZUBNÍ LABORANT/-KA. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: ZUBNÍ LABORANT/-KA, Práce v příjemném kolektivu., Vhodné i pro absolventy., Zaměstnanecké výhody: prémie dle výkonu, příspěvek na sportovní aktivity, HLÁSIT SE: Mgr. Radek Diviš, MBA pouze email: radek.divis@gmail.com - zaslat životopis. Pracoviště: Prime technic s.r.o.-1, J. E. Purkyně, č.p. 270, 434 01 Most 1. Informace: Radek Diviš, +420 724 586 597. Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel základní školy 25 470 Kč Učitelé na 2. stupni základních škol UČITEL/-KA 2. STUPNĚ ZŠ (aprobace výtvarná výchova a pracovní činnost). Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25470 kč, mzda max. 33930 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: UČITEL/-KA 2. STUPNĚ ZŠ (aprobace výtvarná výchova a pracovní činnost), Splnění odborné kvalifikace pro výkon přímé pedagogické činnosti, zdravotní způsobilost a trestní bezúhonnost., Zaměstnanecké výhody: závodní stravování, HLÁSIT SE: Pechová Ivana Mgr., tel.: 733129657, e-mail: zastupce@18zs.cz, osobně pouze po telefonické domluvě. Pracoviště: Základní škola, most, okružní 1235, příspěvková organizace, Okružní, č.p. 1235, 434 01 Most 1. Informace: Ivana Pechová, +420 733 129 657.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Družstvo HZS Ústeckého kraje z Územního odboru Most vybojovalo při mistrovství Nitranského kraje na Slovensku stříbro.

Mostecké družstvo hasičů uspělo v mezinárodní konkurenci

Historické foto Janova.

Jak jsme žili v Československu: V pátek se vypravíme do Janova

Hráči McDonald´s Cupu se zúčastnili rozlučky Tomáše Rosického. Co jim vzkázal?

/VIDEO/ Jeden z nejlepších fotbalistů české historie letos v červnu definitivně skončil s profesionálním fotbalem. Tomáš Rosický se po boku mezinárodních hvězd typu Cesc Fábregas, Petr Čech nebo Karel Poborský rozloučil na pražské Letné ve velkém stylu. Samozřejmě u toho nemohli chybět ani ti nejlepší a nejtalentovanější fotbalisté, kteří se probojovali do minulého ročníku McDonald’s Cupu.

Pozor na požáry. Kvůli suchu hrozí na severozápadě Čech a jihu Moravy

Severní Čechy - Na severozápadě Čech a jihu Moravy platí kvůli suchu nebezpečí požárů a následných škod. Jde o Ústecký kraj, Českolipsko a čtyři okresy Jihomoravského kraje.

Nejmladší byl nejlepší! Mostecký Tobias Student si vyplaval dvě zlata

Litvínov – Na litvínovský plavecký bazén bude mít dobré vzpomínky osmiletý Tobias Student. Talentovaný závodník Plaveckého klubu Most oba své starty v kategorii devítiletých přetavil v nejcennější kovy.

Napadený utržil ránu pěstí do obličeje a kopanec

Meziboří - Mezibořští policisté sdělili podezření z přečinu výtržnictví 27letému muži z Litvínova.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT