Takhle dramaticky začalo před rokem přátelství mezi vedoucím litvínovského útulku Štefanem Horským a fenkou Ťapkou. Po zdařilé operaci se fenka týdny léčila. „Pořád ji mám před očima. Probudila se po operaci, podívala se na zdravou nohu a pak zjistila, že druhou nemá. Byl to silný zážitek," popisuje Štefan Horský.

Bojovnice Ťapka se ale začala rychle uzdravovat. Díky své přátelské povaze si získala všechny pracovníky útulku i žáky, kteří jej navštěvovali. „Je to neuvěřitelně milý a kamarádský pes. A hlavně miluje děti," potvrzuje ošetřovatel Jan Novák.

Pro fenku se snažili najít náhradní domov. Zúčastnili se i Voříškiády v Lounech. „Zdeněk Srstka mi tenkrát na této akci řekl, že Ťapka má výjimečnou povahu a že si ji určitě nechám. A měl pravdu," vzpomíná Štefan Horský a dodává, že si nikdy nedokázal představit, že by si psa z útulku pořídil, protože má ke všem stejný vztah. Fenka si ale prý vybrala jeho. Ťapka se stala maskotem útulku a dokonce začala pomáhat potřebným.

Vedoucí útulku ve fence okamžitě objevil vlohy pro canisterapii, tedy léčebný kontakt pacienta se psem. Začali spolu cvičit a připravovat se na zkoušky. Ty Ťapka letos úspěšně zvládla a tvoří se svým pánem tým. Fenka musela splnit třináct úkolů, než dostala potvrzení, že může pomáhat ostatním. „Konečně bude dávat radost dětem a postiženým," říká Štefan Horský.

Radost předává třeba dětem v litvínovském Mateřském centru Klubíčko. A brzy začne pomáhat i na Základní škole speciální v Litvínově. „Ve vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět máme předmět canisterapie. Oslovili jsme městskou policii a oni nám zajistili výuku tohoto předmětu. Na Ťapku se už moc těšíme," vysvětluje ředitelka školy Eva Sekyrková.