Regionální železniční dráhu koupila od státu firma AŽD Praha. "My jsme majitelem dráhy, ale protože ještě nemáme všechny potřebné papíry, které jsou potřeba, tak ji zatím bude provozovat SŽDC, než získáme všechna povolení," řekl mluvčí AŽD Praha Jiří Dlabaja.

Nový vlastník prozatím mapuje trať. "Zvažujeme využití dráhy pro testování nových technologií," uvedl mluvčí. Společnost připravuje plán dalších investic do trati.

Lokálka z Lovosic do Mostu vznikla na konci 19. století. Pravidelný denní provoz skončil v roce 2007, kdy Ústecký kraj přestal objednávat pravidelnou linkovou dopravu. Obce posléze docílily oživení trati alespoň během letní sezony.

Turisté se mohou vlakem svézt mezi Obrnicemi a Čížkovicemi na trase dlouhé 44 kilometrů do konce října každou sobotu, neděli a o státních svátcích. Ústecký kraj na provoz lokálek přispívá a linky jsou zapojeny do integrovaného dopravního systému, cestující tak mohou využít jednotné jízdenky. Spolu se Švestkovou dráhou funguje na severu Čech ještě třeba Doupovská dráha a vlaky o víkendech jezdí také mezi Ústím nad Labem a Zubrnicemi.