U největšího pískoviště v Mostě, které zůstalo v parčíku u radnice po odstranění mobilního kluziště, hraje z mobilu hlasitý rap. Pouští ho partička teenagerů, kteří tu tráví volný čas. Dospělí, senioři a rodiny s kočárky sem nechodí, protože pod stínem borovic kromě starých laviček nic není. Ideální zákoutí pro mládež. Tohle je její rajón.

Hop! Šestnáctiletý Marek Sitai vyskočí vysoko do vzduchu, udělá obrat s výkopem a dopadne zpět na paty. „To je Muay Thai, bojové umění,“ vysvětlí. Kdybyste se ho zeptali, co by v háji chtěl, odpoví bez váhání jako jeho kamarádi: „Hřiště na basket a posilovnu.“ A malé pódium na kulturní akce? „Pódium? Vždyť tamhle jedno je!“ ukáže slečna na sousední 1. náměstí, kde stojí od Velikonoc přenosná scéna.

Mládež vůbec netušila, že na radnici právě skončilo veřejné projednávání budoucnosti parčíku a že dospělí o něm mají naprosto jiné představy. Na schůzi s úředníky, odborníky a primátorem sice přišla jen desítka lidí, ale připomínek měli dost. O architektonické studii na revitalizaci parčíku debatovali 1,5 hodiny. Město si nechalo studii udělat rychle a bez výběrového řízení, aby do zimy stihlo kvůli kluzišti alespoň část prostranství bez dalšího kácení vydláždit a zkultivovat. „Měl by to být multifunkční prostor, který doplní centrum města,“ uvedla architektka Tereza Pachmanová z ateliéru Domus Design.

close Studie parčíku info Zdroj: reprofoto Domus Design zoom_in

Studie parčíku  Zdroj: reprofoto Domus Design

Místo má sloužit celý rok a přitáhnout i seniory a matky s dětmi, které by tu podle studie měly mít koutek s hracími prvky. Zlepšit se má přístup od náměstí, aby se snadno přešlo na zpevněnou hlavní plochu, kde v zimě bude kluziště a v teplém období roku prostranství s mobilním pódiem pro koncertíky a divadélka.

Hlavní zázemí má být v jednopatrovém domečku s občerstvením při akcích, s krytým posezením, WC a pláckem pro setkávání u příležitostných prodejních stánků. Pevně zabudovaný mobiliář se navrhuje v provedení antivandal.

Zazněla i kritika, že využití parčíku se řeší bez soutěže a až po umístění kluziště, které radnice s veřejností neprobrala. „Souslednost dějů mi připadá nelogická a v rozporu s tím, jak se má uvažovat o veřejném prostoru,“ řekla zástupkyně občanské iniciativy Moje město, moje místo Jana Jungmannová.

„Nepřistoupili jsme k tomu bez rozumu. Kluziště je dobrá věc, teď chceme revitalizovat okolní prostor, který se léta neřešil,“ sdělil primátor Jan Paparega. Podle něj je záměr ve fázi sbírání podnětů pro zpracování projektové dokumentace, která kromě připomínek veřejnosti zohlední i návaznost na chystanou rekonstrukci Repre.

Shoda panuje na volbě kvalitních materiálů a na rozdělení projektu. Letos se realizuje část s kluzištěm a zbytek směrem k Repre se dořeší později.