Dnes, v úterý 26. listopadu, se v mostecké Astře konala Mezigenerační olympiáda. Soutěžní týmy složené ze seniorů a studentů společně absolvovaly sedm disciplín zaměřených například na vědomosti, postřeh, paměť, ergoterapii či pohyb. Součástí akce je i kurz první pomoci.

Netradiční olympiáda je společnou aktivitou Střední školy diplomacie a veřejné správy v Mostě a Městskou správou sociálních služeb v Mostě (MSSS). Obě organizace jsou dlouhodobými partnery. „Ve spolupráci chceme pokračovat a prohlubovat ji,“ sdělila učitelka Marcela Rudolfová.

Školu a MSSS spojoval několik let projekt Senioři. Ten sice loni oficiálně skončil, ale navazuje na něj nová iniciativa. „Spolupráce generací je potřebná a má výsledky. Je pro nás přínosem,“ řekla kulturně výchovná pracovnice Helena Houšková z MSSS. Několikaleté zkušenosti se školou označila za výborné.

Technický klub, ilustrační foto.
Litvínov uvažuje o vzniku střediska volného času. Navázalo by na kluby techniky

Studenti například pomáhali při větších akcích MSSS a setkávali se se seniory na tvořivých dílnách. Senioři si zase mohli prohlédnout střední školu. V roce 2015 měli v Divadle rozmanitostí výstavu „I senioři si zaslouží pocit bezpečí Vzájemné mezigenerační učení se“ a škola také uspořádala pro seniory kurzu PC. Vzájemné obohacování má přinést i další spolupráce.

„Obracejí se na nás také kluby seniorů,“ sdělila Rudolfová, která učí mimo jiné základy společenských věd a už od dětství má vztah k dobrovolnictví. I k tomu mezigenerační partnerství směřuje. „Pořád nás to moc baví,“ uvedla škola na svém webu.

Myšlenka více propojovat mladou a starší generaci byla loni dokonce součástí kampaně při volbách do mosteckého zastupitelstva. Sdružení Mostečané Mostu navrhovalo zřídit takzvané Mezigenerační centrum, což by byla společná školka pro seniory a děti.

Giving Friday tento pátek v dm
Společnost dm drogerie markt se rozhodla finančně podpořit domovy seniorů, které připraví projekt na podporu propojení generací. A jakou částku rozdělí mezi 70 domovů z celé České republiky, záleží i na vás. Tento pátek, 29. listopad, je dnem, který se ve všech prodejnách dm nese pod názvem Giving Friday. V dm nepodléhají slevovému šílenství, ale chtějí pět procent obratu z tohoto pátku věnovat těm, kteří se snaží připravovat programy a projekty spojující generace. Podle prozatímních odhadů by mohla společnost dm rozdělit mezi domovy dva miliony korun. A to už stojí za to! Sledujte zítra náš týdeník, kde najdete bližší informace.

Speciální vánoční výzdoba v Litvínově
Hokejisté září v Litvínově jako nevšední vánoční výzdoba