Dvacetiletý mladík zabývající se studii paleontologie zvítězil v celostátním kole soutěže pod názvem Středoškolská odborná činnost. O jeho práci teď mají zájem muzea.

Soutěž talentovaných středoškoláků zahrnuje celkem 18 vědních oborů. Michal měl při výběru jasno.

„Zkameněliny mě lákají už od šesti let. Sbíral jsem různé kamínky, které mě z nějakého důvody zaujaly. Neměly sice žádnou hodnotu, ale mně se prostě líbily," říká s úsměvem Michal.

Z malého nadšence se stal samouk. Začal si kupovat odborné knihy, ze kterých prohluboval své vědomosti o geologii. Na střední škole, když stál před volbou tématu své závěrečné práce, přesně věděl, jakým směrem se vydá.

„Rozhodl jsem se spojit příjemné s užitečným a využil ke své práci svého koníčka. Tak vznikla práce s názvem Paleontologický průzkum jižní části obce Černice u Loun," upřesnil talentovaný mladík.

Vydal se tedy na Lounsko, kde odhalil svůj malý ráj.

„Území ještě nebylo dosud nikým prozkoumané. Začal jsem tedy kopat, hrabat a výsledkem mého snažení bylo objevení přes 60 různých druhů zkamenělých útvarů z období křídy, což je nejmladší a zároveň nejdelší období druhohor," dodává Michal.

O jeho nálezy projevila zájem i některá muzea. Vzácné zkameněliny nakonec vystaví Chlupáčovo muzeum historie Země v prostorách Univerzity Karlovy v Praze.

Talentovaný mladík totiž odchází studovat vysokou školu do Dánska.

Jelikož zákon neumožňuje, aby si své objevy odvezl s sebou, přenechá je tedy muzeu pod vlastním jménem.