Učitel odborného výcviku Michael Drtík diskutuje s deváťáky uprostřed davu školáků, který zaplnil palubovku mostecké sportovní haly. „Elektrikářů není nikdy dost,“ upozorňuje kluky pedagog Střední školy technické Most. I on se snaží vzbudit v dětech zájem o technické obory.

Tradiční veletrh vzdělávání Sokrates pomáhá žákům 9. ročníků základních škol vybrat si vhodný obor pro budoucí povolání. V hale se jim představily tři desítky středních a vyšších odborných škol z několika krajů. Dvoudenní přehlídku navštívilo na dva tisíce dětí.

Roboty do Mostu přivezli pedagogové ústecké univerzity.
Školáci vzali Technohraní v Mostě útokem. Už podruhé

„Určitě mi to pomohlo. Teď mám větší přehled o tom, co všechno školy nabízejí,“ řekl 15letý Matěj Dražan z Litvínova. Zjistil také, že existují obory, o kterých dosud nevěděl. Ten svůj si ještě nevybral, ale s novými informacemi věří ve správnou volbu. Čtrnáctiletá Lucie Moravcová z Litvínova přišla s tím, že už o jedné škole vážně uvažuje a poohlédne se po druhé. Na veletrhu ji našla. „Líbilo se mi, že tu byli s učiteli i studenti, kteří říkali svůj názor na školu,“ sdělila.

Veletrh potvrdil, že na trhu práce je hlad po technických oborech. Přitom například šikovných elektrikářů ubývá. „Je to náročnější obor a řada kluků z něj má strach. Raději si vyberou jednodušší obor, ve kterém bez problémů proplují k výučnímu listu,“ povzdechl si pedagog Drtík. Ti odvážnější, kteří těžší studium zkusí, často předčasně končí. Ostatní, kteří zvládnou maturitu, pak těží z výhod, které se jim teď nabízejí, tedy okamžité práce za vyšší plat. „Elektrikář je teď jedno z nejlepších povolání. Frčí také mechatronik. Kluci od nás odcházejí s maturitou rovnou do firem,“ dodal Drtík.

Učitel: po elektrikářích je hlad

„V tomto oboru je opravdu velká perspektiva. Po elektrikářích je hlad. Průmysl se bez nich neobejde,“ potvrdil učitel odborných předmětů Střední školy Educhem v Meziboří Stanislav Bureš. Škola učí i nové chemiky pro továrny, laboratoře, potravinářství a kriminalistiku.

Už 16. ročník veletrhu Sokrates pořádala Okresní hospodářská komora v Mostě s partnerskými organizacemi. Na akci naváže prezentace vysokých a vyšších odborných škol Sokrates 2, jež proběhne 21. listopadu od 8 do 17 hodin ve Střední průmyslové škole v Mostě.

Šéf fanclubu HC Verva Litvínov Jan Ptáček (vpravo), útočník František Gerhát (uprostřed) a kameraman klubu Jan Jindra (vlevo)
Knírem proti rakovině prostaty. Zapojili se i v litvínovské Vervě