Litvínov ve čtvrtek 25. května hostil 30. ročník Sportovních her seniorů. Zúčastnilo se ho pětatřicet týmů, které se sjely z celého Ústeckého kraje. Letos na sportovní akci zavítal dokonce i tým z Karlových Varů.

Čtyři stovky aktivních a nadšených seniorů se vrhly do soutěžení, z kterého si vítěz odnesl krásný putovní pohár. Dalších téměř čtyři sta návštěvníků podporovalo své přátele a známé z tribun.

Akci odstartoval krátce před desátou hodinou společný nástup, během kterého byly uvítány všechny soutěžní týmy. Nechyběli senioři z Litvínova, Mostu, Meziboří, Lomu či Horního Jiřetína. Dorazily ale i týmy z mnohem větších dálek - třeba z Varnsdorfu, Litoměřic či Roudnice nad Labem.

Zasloužilí sportovci

Některé týmy s sebou přivezly členy s bohatou sportovní minulostí. Příkladem je Bedřiška Kulhavá z Ústí nad Labem, která se v mládí zúčastnila olympijských her. "V roce 1960 jsem v Římě běžela osmistovku," řekla paní Bedřiška, které už je 85 let. Zavzpomínala i na to, jak měla možnost běhat s manželi Zátopkovými. Aktivního života se nevzdala dodnes a na hry dorazila i přesto, že už jí při pohybu pomáhá hůlka.

Při úvodním ceremoniálu byli mimo jiné oceněni zasloužilí účastníci her. Zástupci města Mostu a Litvínova jim předali medaile a diplomy. Ocenění získal také Miroslav Vajner z Litvínova. Ten byl hlavním organizátorem jedenácti ročníků her. Začínal je pořádat v Hamru v roce 1989. "Splnili jsme to, co jsme chtěli - aby nikdo z nás nebyl ve stáří sám," poukázal pan Miroslav ve své řeči i na jiný význam her než jen ten sportovní. Slova se po něm ujali i někteří významní hosté, kteří přijali pozvání na akci. Nechyběli zástupci měst a obcí, jejichž senioři se her účastnili ani zástupci kraje.

Zúčastnit se, pobavit a přežít

Po slavnostní přísaze rozhodčích se senioři konečně vrhli do aktivit. "Naším hlavním úkolem je zúčastnit se, pobavit se a přežít," připomněl jim hlavní rozhodčí Václav Šulc ve své řeči.

Soutěžící nejprve čekala pořádná rozcvička na zahřátí. Ujala se jí Jana Valentová, která předcvičovala a seniory uvedla do varu. "Bylo to parádní," povídali si mezi sebou.

Poté se pustili do devíti připravených disciplín. Svůj um mohli předvést na stanovišti se šipkami, při košíkové nebo při strefování míčkem do branky jako v hokeji. Dále také házeli granátem, vozili pneumatiku v kolečku či se snažili při chůzi udržet míček na badmintonové raketě. Zábavný program na fotbalovém hřišti trval až do odpoledních hodin.