Martě Šimonové je 98 let. Ráno bývá obvykle v domově pro seniory, teď ale dává přednost zábavě. Proto ty náušnice, béžový svetřík a „vyladěná“ halenka. „Nemůžu být furt na cimře, musím mezi lidi,“ říká na vozíčku nejstarší účastnice 20. ročníku Letního setkání seniorů na mosteckém hipodromu.

Šedovlasá dáma pochází z Prahy, do Mostu se kdysi přistěhovala s manželem kvůli práci. Dělala na šachtě, kde to neměla snadné. Na třídírně uhlí pracovala i lopatou. Dnes patří paní Marta ke generaci s rostoucím vlivem, která očekává, že ji společnost bude brát vážně.

Před kavárnou The Most café v centru Mostu se objevila figurína s červnenými trenýrkami a trikolorou.
Obchodníci vyvěsili červené trenýrky. Kvůli Zemanovu mlčení k výročí okupace

Město totiž stárne. Průměrný věk Mostečanů vzrostl z 36 let v roce 1997 na loňských 42 let. Seniorů starších 65 let je přes dvanáct tisíc a brzy budou tvořit pětinu mostecké populace, která ekonomicky i početně celkově slábne. Babiček a dědečků už žije ve městě víc než dětí do 14 let. Tento zlom nastal v roce 2012 a trend má pokračovat.

„Počet seniorů dál poroste, a nejen v Mostě,“ uvádí krajský předseda Rady seniorů ČR Alois Starý, kterému je 74 let. Rada jedná s ministry, aby stát starší lidi více podporoval a nezůstali na okraji společnosti. „Snažíme se, aby pro seniory dělali maximum, ale je to sisyfovská práce,“ dodává předseda. Oceňuje však schválený růst penzí, bezplatné očkování proti pneumokokovi nebo městské dotace pro Klub seniorů, kam chodí zhruba 1 100 Mostečanů.

Se stárnutím počítají i městské rozvojové strategie, například pro změny v dopravě, kde se má upřednostňovat bezbariérová MHD.

Ilustrační foto
Konec tropů. Meteorologové varují před bouřkami, o víkendu přijde ochlazení

Podle plánu udržitelné městské mobility se dá v Mostě největší pokles obyvatel očekávat do roku 2030 u lidí ve věku od 25 do 34 let, kdy jich může být až o 35 procent méně než dnes. „Naopak největší přírůstek o 36 procent bude u věkové kategorie 70 až 84 let,“ uvádí plán mobility. Odborníci v něm také varují, že pokles podílu produktivního obyvatelstva přinese mnoho negativních ekonomických a sociálních důsledků. Jeden z modelů předpovídá, že za dvanáct let bude v Mostě 154 seniorů na 100 dětí.

Větší nasazení

Péče o seniory se tak stává jednou z klíčových městských služeb, která si vyžádá větší nasazení a investice. Příkladem jde třeba Venuše Zaspalová, vedoucí Domova pro seniory v ulici Antonína Dvořáka. Na setkání na hipodromu vystoupila s dvanáctičlennou taneční skupinou babiček, které s ní trénují a několik měsíců společně připravovaly představení v kostýmech kominic.

„Tohle dělám po pracovní době,“ tvrdí vedoucí, která je navíc zastupitelkou v Obrnicích, kde ještě dvakrát týdně vede cvičení místních seniorek.

Na hipodromu se setkalo téměř 600 seniorů, většinou klientů Městské správy sociálních služeb v Mostě, která akci pořádala. „Koná se každý rok a vždy má téma. Loni to byli námořníci a piráti, letos, kdy máme 20. ročník, je to narozeninová párty,“ řekl ředitel správy Martin Strakoš. Na koncerty, tanec a soutěže přijela dvacítka různých sociálních zařízení z Mostu, Chomutova, Jirkova, Janova, Meziboří, Podbořan a Ústecka.

Parčík u radnice, kde bude po úpravě ploch opět kluziště. Teď tam roste plevel.
Most investuje do Šibeníku i zimního stadionu. Zanedbané zákoutí u radnice zmizí