Příprava projektu, který umožní celoroční adrenalinové jízdy z krušnohorských Klínů po laně přes Šumenské údolí, vrcholí. Takzvaný zip-line je v závěrečné fázi dokumentace a čeká se na posouzení vlivu záměru na životní prostředí. Podle vedení Sport areálu Klíny jsou stanoviska zatím pozitivní a vše je na dobré cestě k realizaci.

„Stavební povolení očekáváme někdy mezi květnem a červnem, přes léto by se stavělo. Když půjde všechno dobře včetně certifikací, zprovoznění by bylo možné na podzim, v září nebo říjnu,“ sdělil Deníku šéf Sport areálu Klíny Josef Dlouhý.

Zipline. Ilustrační foto
Adrenalin! Klíny chtějí zipline, extrémní skluz na laně pro odvážné

Skluz na kladce zavěšené na ocelovém laně bude dlouhý přibližně 2,1 kilometru a zařadí se mezi nejdelší na světě. Projekt zahrnuje dvě propojené zip-line. Start bude u horní stanice čtyřsedačkové lanovky, odkud se lidé v postroji spustí po laně dlouhém 1,4 kilometru na protější svah, kde bude mezistanice, od které povede druhé lano k 700 metrů vzdálené dolní stanici lanovky. S ní se pak jezdci vyvezou zpět nahoru na místo startu. Mezistanice se plánuje tak, aby byla u oblíbené naučné stezky Tesařova cesta a dalo se k ní dojít z města Meziboří, které se tak unikátním vzdušným koridorem spojí s obcí Klíny.

Zip-line využívá k lanové přepravě osob převýšení a gravitaci, ale na Klínech jim pomůže na kladce malý elektromotor. Ten umožní bezpečný dojezd do cíle dětem či lehčím dospělým, jejichž jízda se na prověšeném laně zpomalí. Rychlost skluzu dosáhne hned za startem až 80 kilometrů za hodinu při 150 metrech maximální výšky lana nad zemí. Podrobný ceník se ještě tvoří, ale sazba se má pohybovat v řádech stokorun.

Ilustrační foto
Noví dopravci na železnici fungují. Potíže se Mostecku vyhnuly

Výstavba atrakce má stát zhruba 8 milionů korun.

Z toho 616 tisíc korun poskytly stovky nadšenců přes internetový portál Hithit, kde si většina z nich předplatila zvýhodněné vstupenky. Ostatní náklady uhradí investor z vlastních zdrojů a úvěru. Očekává se, že nové zařízení přiláká na Klíny vyznavače netradičních zážitků z celé Evropy.

Atrakce i bez sněhu

Zip-line je součástí dlouhodobé strategie klínského sportovního střediska, které nechce být závislé na lyžování při ubývajícím sněhu v nižší nadmořské výšce, a proto postupně rozšiřuje celoroční služby pro návštěvníky z ČR a zahraničí. Letošní zimní sezóna tento trend potvrdila, protože kvůli teplu se v novém roce otevřela zatím jen malá sjezdovka POMA a lyžařská škola s půjčovnou. Když budou zimy bez sněhu pokračovat, areál zřejmě v příštích letech využije po celý rok i novou bobovou dráhu, kterou kvůli sjezdovkám před zimou rozebral a na jaře ji opět sestaví.

Potíže se sněhem hlásí i další lyžařská centra na Mostecku. „Je to špatné,“ řekl Jiří Drahorád ze Ski areálu Český Jiřetín, kde jsou všechny sjezdovky mimo provoz. Nepomohl ani technický sníh. V této sezóně se ještě nelyžovalo ani na sjezdovce v Meziboří, kde také panuje nejistota. „Nejsem jasnovidec, ale k obratu by mohlo dojít na konci ledna,“ sdělil Rudolf Souček ze Ski areálu města Meziboří.

 

Sport areál Klíny
Jedno z nejrychleji se rozvíjejících rekreačních středisek na sever od Prahy. Předloni v něm otevřeli bobovou dráhu, nejmodernější na obou stranách Krušných hor. Je dlouhá 900 metrů s převýšením 130 metrů. Mezi další lákadla komplexu s hotelem a sportovní halou patří bikepark, čtyřsedačková lanovka, půjčovna kol a koloběžek spojená s možností jízdy po sjezdovce, lanový park, multifunkční hřiště či tábory pro děti.

V Janově se bude na jaře bourat panelák v ulici Gluckova č. p. 271 - 276.
Bourání prvního paneláku v Janově začne na jaře. V plánu jsou čtyři demolice