Přibližně stovka posledních párů sýčků obecných nyní zbývá v České republice. V jádrové oblasti výskytu sýčků, jíž jsou severní Čechy, letos odborníci z České společnosti ornitologické a Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR napočítali 95 mláďat této malé sovy. Na Děčínsku však ani jedno.

Značná část populace tohoto kriticky ohroženého ptáka hnízdí právě v Ústeckém kraji. Jedním z hlavních důvodů je to, že se jedná z velké části o bezlesé území se značným podílem zemědělské krajiny. „Další faktor představuje počasí, jedná se o poměrně teplou a suchou oblast,“ vysvětlil hlavní koordinátor ochrany sýčků Martin Šálek.

Tento rok vyvedli sýčkové v kraji minimálně 95 mláďat, což je o třetinu víc než loni. Jedná se o dobrou zprávu, ale až následující roky ukážou, jaký vliv měl letošní rok na celkovou populaci sýčků v Česku. Pomoci s tím mají i ornitologické kroužky. „Letos jsme okroužkovali 81 mláďat, což je historicky nejvyšší počet. Díky kroužku zjistíme, jak je daný sýček starý, kde se narodil a jak daleko od místa svého narození si našel nové teritorium,“ upřesnil terénní pracovník ochrany sýčků z České společnosti ornitologické Miroslav Bažant.

Jiná situace je na ale Děčínsku. Ještě před pár lety hnízdili přímo na panelákových sídlištích v Děčíně. „S postupující vlnou zateplování se však počet hnízdících párů zmenšoval a teď to vypadá, že už tu žádní sýčkové nejsou,“ posteskl si Šálek. Podobný osud postihl tyto malé sovy i na sídlištích Špičák a Sever v sousední České Lípě.

Nezateplené panelové domy s větracími otvory pod střechou pro ně představovaly ideální hnízdiště. Aktuálně lze sýčky obývající prostředí větších měst najít v Teplicích či Ústí nad Labem.

Jednoho sýčka obecného mají i v děčínské zoologické zahradě. „Kromě parků, sadů a alejí obývá i hřbitovy, kde je možné slyšet jeho houkání. Vinou toho byl spojován s předzvěstí smrti či něčeho špatného. Odtud známe lidské ohrazení nesýčkuj,“ podotkla mluvčí zoo Alena Houšková.

Jedním z důvodů, proč se sýčkům letos tak dařilo, je podle ornitologů přemnožení hraboše. „Sýčci běžně mívají 3 až 5 mláďat, ale my jsme letos objevili 5 snůšek se 6 mláďaty a 1 snůšku se 7 mláďaty. Při kontrole budek jsme zjistili, že sýčci měli velké zásoby hrabošů. V jedné budce jsme jich napočítali dokonce 21,“ uvedl Bažant.

Z přemnožení hrabošů se ovšem neradují zemědělci, jelikož hlodavci jsou schopní zničit až 30 % úrody. Přežívají především v místech, kde se neprovádí kultivace, ať už se jedná o trvalé travní porosty či škarpy.

S tímto problémem bojují zemědělci po celém kraji. Náhradu újmy za ztížení svého hospodaření mohou zemědělci žádat od státu prostřednictvím Agentury ochrany přírody a krajiny.