Šestka, čtyři, šest a zase šest. Lidé v Mostě při první letošní Farmářské slavnosti roku rozhodovali o tom, jaký prejt je nejchutnější. „Já jsem dal hlas vzorku číslo šest,“ prozradil jeden ze seniorů, který stejně jako desítky dalších absolvoval ochutnávku šesti vzorků zařazených do sobotní soutěže. V ní mezi sebou soupeřili profesionální řezníci. A právě vzorek číslo šest vyhrál na plné čáře.

„Slušný plot,“ uznale konstatoval při pohledu na výsledkovou listinu Jaroslav Novák, který byl na koštu mezi posledními. Vítězná trofej nakonec putovala do středních Čech.

Ilustrační foto
V Horním Jiřetíně na ples a další zajímavé kulturní akce

„Vítězství mě samozřejmě těší,“ nechal se slyšet vítězný řezník Jiří Hlinka, který dorazil do Mostu až z Poděbrad. Mezi soutěžícími není žádným nováčkem. „Předloni jsem slavil úspěch v soutěži o nejchutnější jitrnici,“ dodal s tím, že svůj originální recept samozřejmě neprozradí.

Za úspěchem jeho prejtu podle něj stojí kvalitní suroviny a kvalitní lidé, se kterými uzenářské produkty vyrábí. Vítěz dostal kromě nálepky Nejchutnější mostecký prejt od pořadatelů také velký dort. Prý proto, že masné chuti si při své práci užije víc než dost.

Další slavnost v červnu. Jahodová

Farmářská slavnost v Mostě byla letošní první. Kromě soutěže tam trhovci Mostečanům nabízeli své regionální výrobky. Hlavně řeznické a uzenářské, protože celá akce se nesla v duchu zabijačkových hodů. Vyhrával flašinetář a kapela Staropražští pardálové.

Litvínovský bazén je ve špatném technickém stavu.
Litvínov s novým bazénem pospíchá, plán se každým rokem prodražuje

„Prodejci měli v nabídce krásná jablka, sýry, rybí nebo pekařské výrobky. Bylo z čeho vybírat,“ řekla ředitelka Agrární komory Most Ludmila Holadová s tím, že další farmářská slavnost se uskuteční až v červnu. „Bude ve znamení jahod; tak, jak tomu v tuto dobu bývá. Opět počítáme se soutěží a také s tím, že prodejci budou nabízet daleko širší sortiment než tomu bylo tentokrát,“ uzavřela Holadová.