Pro návrh, aby se vláda vrátila k jednání o limitech při svém každoročním vyhodnocování energetické situace a potřebnosti uhlí, hlasovalo šest z 11 poslanců. Čtyři se zdrželi a jeden byl proti. S příspěvkem i pro hnědouhelné horníky souhlasilo devět z 12 hlasujících členů výboru, zdržely se tři poslankyně ANO. „Neprolomení limitů byla chyba. Vláda udělala rozhodnutí, jaké udělala, region bude mrtvý a na zázraky se tam spoléhat nedá. Kdyby byly limity prolomeny, bude jiná atmosféra," uvedl šéf výboru Jaroslav Zavadil.

Podle komunistky Marty Semelové výbor musí „hledat páky", aby vláda své rozhodnutí o limitech přehodnotila. O potřebnosti prolomení limitů pro region je přesvědčena i její stranická kolegyně Hana Aulická Jírovcová z Mostu.

Proti prolomení limitů se stavěly ekologické organizace i obce, jichž by se těžba dotkla. Těžení v lomu ČSA by podle místopředsedy hornických odborů Jaromíra Franty mělo skončit v letech 2023 až 2024 a reorganizace firmy se dělá už nyní. Předák je přesvědčen o tom, že by bylo možné s obcí Horní Jiřetín dohodnout na kompenzacích a limity prolomit.

Kabinet v květnu schválil příspěvky 8000 korun pro propouštěné horníky a 7000 korun pro ostatní zaměstnance z OKD. Podpora k překlenutí dopadů útlumu těžby se má vyplácet tři měsíce až pět let podle odpracované doby a věku pracovníka. S dávkou i pro zaměstnance deseti utlumovaných hnědouhelných společností a uranových dolů vláda nesouhlasila. Proti bylo hlavně vládní ANO.

„Trápí nás, že příspěvek vláda schválila pro OKD, ne pro lom ČSA. Když se přijímalo ve vládě usnesení o limitech, bylo přislíbeno, že se budou dopady řešit. Hned při prvním hlasování se tak nestalo," uvedla šéfka tripartity Ústeckého kraje Gabriela Nekolová z Mostu. Podle ní by propuštění měli na příspěvcích dostat za pět let 218 milionů korun, hnědouhelná společnost za tu dobu státu odvede pět až sedm miliard. „Ti lidé se na tom podílejí, proč by neměli od státu nic dostat?" dodala Nekolová.

„Pokud stát kompenzace při neprolomení limitů slíbil, měl by je také poskytnout," uvedl Zavadil. Podle odboráře Franty by příspěvek propuštěné i motivoval k práci. Dorovnal by jim totiž nižší mzdu, než měli v současném zaměstnání.

Ministerstvo práce sestavilo seznam kroků, které může při útlumu těžby na Ústecku podniknout. Chce postupovat jako na Ostravsku. Počítá se zřízením mobilního pracoviště úřadu práce přímo u dolů, s příspěvky na dojíždění za prací, s rekvalifikacemi i podporou nových míst.
Návrh by měla projednat vláda.