Na úřadu práce v Ústí nad Labem zasahovala policie naposledy minulý týden. Úřednice vyplácely poukázky na nákup zboží klientům, kteří si je měli v daný den vyzvednout. Na chodbě se však shromáždili lidé, kteří neměli výplatní termín, a dožadovali se poukázek ihned na místě. "Došlo ke slovním útokům a k poškození dveří. Agresivní klienty umírnila přivolaná státní a městská policie," popsaĺ ČTK incident analytik trhu práce krajské pobočky úřadu práce Michal Tuček. 

Slovní útoky, bouchání do stolu, kopání do židlí, shazování počítačů a prásknutí dveřmi jsou podle mluvčí Úřadu práce ČR Kateřiny Beránkové téměř na denním pořádku na všech pracovištích. "Nervozita klientů stoupá i v souvislosti s jejich špatnou ekonomickou situací. Spolupráce s nimi pak není nijak jednoduchá. Jejich agresivita negativně působí na ostatní a dopad jejich jednání na pracovní podmínky a prostředí je opravdu značný," řekla Beránková. 

Nepříjemné situace

Řada lidí má strach na úřad přijít. Často jsou mezi nimi matky s dětmi. "Jednou jsem tu byla se synem a od té doby už ne, musela jsem mu vysvětlovat, proč se na chodbě křičí, o sprostých slovech nemluvě," řekla ČTK na ústeckém úřadě práce pětatřicetiletá Monika. 

Policii volali letos úředníci na pomoc mimo jiné už třikrát v Žatci a Chomutově, dvakrát v Teplicích. "Evidentně se projevuje i nárůst agresivity klientů, kteří v řadě případů vyhrožují i přímou fyzickou likvidací konkrétním zaměstnancům," doplnil Tuček. 

Bezpečnost na pracovištích se liší podle technických možností. Někde jsou tísňová tlačítka, jinde úředníka odděluje od klienta přepážka, k dispozici mají někde ochranné spreje či kamery. Účinnost bezpečnostních opatření má vyhodnotit zadaná studie. "Záměrem je po vyhodnocení efektivnosti opatření zadat veřejnou zakázku a získat ke spolupráci bezpečnostní agenturu, která bude schopna požadovaná opatření zajistit," uvedl Tuček. 

Přestože většinu útoků na zaměstnance tvoří slovní napadení, nezřídka jim podle Beránkové takové chování způsobuje těžkou psychickou újmu, stres a pocit ponížení, obavy mají z napadení mimo úřad. "Výsledkem je pak mnohdy zbytečný odchod kvalifikovaných zaměstnanců, kteří už nechtějí a ani nemohou snášet trvalé napětí a stres na pracovišti," zdůraznila mluvčí.