Odvrátit přírodní katastrofu se snaží nejen ekologové a aktivisté, ale velkou měrou přispívají i děti z našeho regionu. Pomáhají projektu Green Life a české společnosti Prales dětem, která buduje v Indonésii pralesní rezervaci.

V současné době má rezervace, založená v roce 2009, rozlohu přibližně 120 hektarů. Území, které chrání přirozené prostředí pro tygry, slony a orangutany sumaterské, rozšiřuje i osm základních škol z Ústeckého kraje. Vybírají peníze, které organizace využívá na nákup dalších pralesních výměr nebo k ochraně zvířat. „Díky projektu Prales dětem se podařilo zakoupit čtyři desítky fotopastí pro monitorovací program,“ vypočítává zakladatel rezervace a hlava projektu Milan Jeglík. Školní fotopasti sledují pohyb zvířat a zároveň odhalují pytláctví.

Vizualizace, jak by mohlo vypadat zrekonstruované Repre v Mostě
Město Most zveřejnilo video, které ukazuje rekonstruované Repre

Před dvěma lety se do ochrany pralesa pustili žáci 7. základní školy v Mostě. Vybrali už dostatek financí na nákup jedné fotopasti, jednoho aru tropického lesa a přispěli i na stavbu sumaterského vzdělávacího střediska Tygří dům.

Další mosteckou školou, která pomáhá na druhém konci planety, je Základní škola Svážná. „Každý půlrok se na škole koná přednáška o deštných pralesích. Výtěžek ze vstupného dáváme na projekt GreenLife,“ vysvětluje ředitelka školy Jana Nachtigalová. „Každý rok se od organizace dozvídáme, co se díky našim penězům podařilo vytvořit a děti mají zpětnou vazbu,“ líčí ředitelka. Akci považuje za velmi důležitou a spolupráci chce udržet i v budoucnu. „Jsme škola zaměřená na ochranu životního prostředí a nelze vést žáky pouze k tomu, aby mysleli na přírodu tady. Je potřeba myslet v globálních souvislostech,“ myslí si Nachtigalová.

Zapojit se lze různě

Způsobů, jak se zapojit do sbírky, mají školy mnoho. „Pomoc škol je někdy velmi kreativní. Buďto udělají přímo sbírku, vybírají starý papír nebo třeba pěstují květiny, které na začátku školního roku prodají. Někde i pečou ze stejného důvodu perníčky,“ popisuje aktivitu pedagogů a žáků Milan Jeglík.

V Údlicích na Chomutovsku se někteří žáci pouštějí i do malování obrázků. „Naše škola má certifikát za nákup několika metrů deštného pralesa, který by se jinak změnil v plantáž. Projektu a přednášek se u nás účastní celá škola, vyjma prvních tříd,“ doplňuje ředitel údlické školy Jiří Chloupek.

Eliška Bílková se svým manželem.
„Snad jednou porodím v den, kdy se nehraje hokej,“ říká Eliška Bílková

Výstavu obrazů a dalších výtvarných prací připravila v loňském roce i mostecká střední pedagogická škola. Díky škole se podařilo koupit více než osm arů pralesa.

Ochuzení o možnost bránit plíce planety ale nejsou ani rodiče školáků a další dospělí. Organizace Green Life zahájila sérii podzimních přednášek pro veřejnost. Zaposlouchat se do vyprávění o ohrožených tygrech, orangutanech a lidské chamtivosti, která je ohrožuje, máte příležitost už dnes, v Mostě. Setkání se koná v Hostinci na Náměstíčku od 18 hodin.