Tradiční rozdávání Betlémského světla má už své termíny. K dostání bude od 20. do 23. 12. od 16 do 18 hodin a 24. 12. od 13 do 15 hodin na 1. náměstí v Mostě, 23. 12. od 16 hodin na náměstí v Litvínově, od 16.30 v kostele v Horním Jiřetíně, v 18 hodin na Klínech a dále na Mníšku, Nové Vsi v Horách, Hoře Sv. Kateřiny a Brandově.

Žádná sbírka, jen radostRozvoz Betlémského světla začne na Mostecku krátce před Vánoci.  Zdroj: DENÍK/Karel PechBetlémské světlo je velmi oblíbenou novodobou vánoční tradicí. Skauti rozvážejí plamínek, slavnostně připálený o druhé adventní sobotě přímo v Betlémě, do mnoha zemí, měst, obcí a domácností. Jde o symbol, který může představovat lásku a dobrotu světa, nebo i jen malé pohlazení v čase vánočním. Je symbolem spolupráce a porozumění, symbolem snahy potěšit nejen své blízké. Symbolem radosti z maličkosti.

Tradice předávání tohoto světla vznikla v sousedním Rakousku v roce 1986; původně jako poděkování lidem, kteří pomohli dobročinné nadaci podporující nevidomé a slabozraké.

V České republice není tato aktivita spojena s žádnou sbírkou, ani charitativní. Lidé si plamínek přebírají do přinesených luceren zcela zdarma. Pečovat o něj mohou až do Štědrého večera nebo jen chvíli, než ho sfouknou a uloží se k spánku.

Do Litoměřic opět po roce dorazilo Betlémské světlo.
FOTO: Skauti přivezli Betlémské světlo rychlíkem z Kolína