Těžit uhlí se bude v regionu ještě do roku 2055, a to díky posunutí ekologických limitů těžby na dole Bílina. „Připravili jsme několik etap. První fází se zabýváme do roku 2035 a pak další bude maximálně do roku 2055. Celý schvalovací a povolovací proces začne do několika měsíců, kdy pošleme oznámení v procesu EIA (posuzování vlivu stavby na životní prostředí," řekl ředitel Severočeských dolů Ivo Pěgřímek.

Naopak platné zůstávají limity na dole ČSA, kde tak pokračuje útlum těžby. Vláda už dvakrát odložila návrh, aby propuštění havíři dostávali kompenzace podobně jako horníci z OKD. „Stále věřím, že propuštění zaměstnanci dolů dostanou od státu kompenzace," řekl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

Severočeské doly by mohly v souvislosti s rozšířením těžby přijmout podle Pěgřímka do roku 2024 zhruba 1000 lidí a dalších 1000 do vydobytí zásob. Ředitel připomněl, že to už nejsou profesemi klasičtí hlubinní horníci, ale většinou strojníci či elektrikáři.

Práci by lidé mohli najít také při rekultivacích. Z patnácti miliard určených na odstraňování starých ekologických zátěží už byla většina vyčerpána. Boj nyní vede kraj s vládou o DPH. „Byl to takový podraz na kraj, protože se počítalo s patnácti miliardami bez DPH, pak stát rozhodl, že si vezme dvacetiprocentní DPH zpět," uvedl předseda Okresní hospodářské komory Most Rudolf Jung. Z patnácti miliard tak zbylo zhruba dvanáct.

O svůj význam v rámci energetiky Ústecký kraj podle účastníků konference nepřijde. Díky rozsáhlé síti elektrického vedení může hrát roli třeba při řešení problematiky takzvaného blackoutu (výpadku dodávek elektřiny). Na Chomutovsku se nachází jedna z nejvýznamnějších rozvoden české energetické přenosové soustavy, kde nyní ČEPS investuje zhruba dvě miliardy korun do jejího rozšíření.