Začalo to rozcvičkou, která připomínala všesokolský slet nebo spartakiádu. Po ní se stovky babiček a dědečků vrhly na deset disciplín, třeba na šipky, běh s kolečkem či hody na cíl. Na prosluněném hřišti u zimního stadionu v Litvínově závodili pět hodin. Sportovních her seniorů se zúčastnilo 20 jejich klubů z celého okresu. Přijely týmy z Mostu, Braňan, Horního Jiřetína, Meziboří, Lomu, Louky u Litvínova, Chudeřína, Hamru, domácí borci i policejní veteráni. Akce se koná pravidelně jednou ročně v květnu. Už 32 let.

První v Česku

„Jsme v tom průkopníci. Se sportovními hrami jsme začínali jako úplně první v České republice. Po nás je začali pořádat i jinde,“ sdělila předsedkyně regionální organizace Senioři okresu Most Iva Francová z litvínovského Hamru. Poprvé společně závodili na Klínech, kde malá skupina penzistů založila tradici. Řadu let byly hry krajské a soutěžilo na nich i tisíc sportovců ze severních Čech. Letos se senioři dohodli, že hry budou jen regionální, bez účasti klubů z jiných okresů Ústeckého kraje. Přesto na hřiště dorazilo 450 lidí včetně fanoušků.

„Je to krásný program. Je sice nový, regionální, ale opravdu na úrovni, všem se to líbí,“ řekla předsedkyně Klubu seniorů Lom Marie Pauchlá. V hrách vidí i vzkaz mladým lidem. „Aby se hýbali, aby neseděli doma a aby se vzájemně bavili, protože to je důležité pro život,“ uvedla.

Přehrada Fláje a pozůstatky zaniklé obce
Infocentrum u přehrady Fláje se otevře na konci června

Z klubu v Hamru dorazilo na hry 10 sportovců. „Nijak zvlášť jsme se nepřipravovali. Hráli jsme dvakrát šipky, jinak si většinou v klubu každé úterý posedíme, popovídáme nebo zahrajeme karty,“ popsala seniorka Jaroslava Hrychová.

Na hrách ocenila, že se všichni sejdou a pobaví se. „Holky se na to těší. Prostě si to užíváme,“ dodala.

Kdysi se hry konaly i na hamerském koupališti. „Tam to bylo krásné,“ zavzpomínala bývalá učitelka matematiky a tělocviku Květa Drdová, která o letních prázdninách vypomáhala na koupališti jako plavčice.

Počasí jim přálo

Čtvrteční sportovní hry v Litvínově navštívil i Zdeněk Pernes, předseda Rady seniorů ČR, do které letos kluby přešly, a dorazili také starostové. „Krásná akce. Modlili jsme se, aby nepršelo,“ řekla litvínovská starostka Kamila Bláhová. „Počasí se vydařilo, co si víc přát,“ poznamenal vedoucí Sportovního klubu seniorů Most Josef Houška, který pomáhal s organizací.

Ilustrační foto
Žena v Mostě odebírala elektřinu, ale neplatila ji

Akci podpořili doprovodným programem trenérka tance Kamila Hlaváčiková, mostecké házenkářky, badmintonisté ze Super Stars Most a další hosté. Akci na klávesy hudebně doprovázel muzikant Petr Šimůnek. V roli rozhodčích a pomocníků byli studenti Střední školy diplomacie a veřejné správy Most a žáci Sportovní soukromé základní školy Litvínov.

Pořadatelé výsledky zpracovávali až do večera, oficiální pořadí oznámí v pátek. Nejlepší závodníci by měli postoupit do krajského kola v Košťanech, odkud je šance dostat se na letošní Mezinárodní hry seniorů, které budou v Českých Budějovicích.

Předchozí tři ročníky v okrese Most vyhráli senioři z Horního Jiřetína, kteří si mohli putovní pohár nechat. Starosta koupil do oběhu nový.

Oldschool Bandy Cup v Litvínově.
FOTO: Třetí ročník bandy turnaje vyhrála Křídla Koldumu