Uklouzl na parkovišti u obchodního domu a zranil se. Pojišťovna ovšem jeho žádost o odškodnění smetla ze stolu. Senior Jan z Mostu se i přesto po dlouhých měsících dočkal satisfakce.

Incident se odehrál před prodejnou zahradnických potřeb na severu Čech, kde si chtěl Jan koupit štípačku ve slevě. „Zastavili jsme s manželkou na parkovišti. Bylo celé zasněžené a pod sněhem byl led. Pomalu jsem tedy doklouzal do prodejny, kde jsem ale zjistil, že jsem si zapomněl brýle v autě a nevidím na ceny,“ popisuje Jan, jenž tak vyšel zpátky na parkoviště. „Jdu k autu, a už nic nevím. Uklouzl jsem, spadl a měl silný otřes mozku,“ líčí Jan, pro kterého přijela záchranná služba. Strávil čtyři dny na chirurgii, kde ho museli operovat. Kvůli podvrtnuté krční páteři se pak léčil dalšího půl roku, kdy chodil i na rehabilitace.

V parku Šibeník v Mostě začala výstavba lanového centra, takzvaného 3D bludiště.
Uprostřed Mostu staví "elfí městečko“ za 35 milionů korun, otevřou ho v létě

Podle pojišťovny ale obchodní dům odpovědnost nenesl. „Naše společnost nezanedbala žádnou svou povinnost, protože parkoviště bylo uklizeno až na pár míst, kde stála auta,“ napsal muži obchodní dům. Navíc Jan údajně mohl parkovat a chodit v místě, kde tyto zbytky nebyly. Jan se tak obrátil na společnost Vaše nároky.cz, která v podobných případech zajišťuje získání finančního odškodnění. „Ačkoli klient přizpůsobil svou chůzi stavu povrchu, nemohl předpokládat, že pod sněhem bude náledí,“ míní za Vaše nároky.cz Jakub Keresteši, který odkazuje na občanský zákoník, jenž říká, že obchodní dům jako vlastník předmětného prostranství je povinen počínat si tak, aby nedošlo k nedůvodné újmě na životě nebo zdraví.

Místo soudu dohoda

Klient měl podle Kerestešiho právo na odškodné ve výši 10 800 korun na základě bodového hodnocení bolestného, které stanovil lékař. „Protistraně jsme proto odeslali předžalobní výzvu,“ podotýká Keresteši. Obchodní dům sice za situaci odpovědnost nepřijal, ale reagoval s tím, že si svých zákazníků váží a vždy se snaží problematické spory řešit dohodou. „Protistrana tak reagovala nabídkou dohody, ve které se zavazovala vyplatit 10 tisíc korun s tím, že budou všechny nároky vyřízeny,“ dodal Keresteši.

„Stačilo to posypat solí nebo štěrkem. Pamatuji doby, kdy před prodejnami chodili pracovníci, sekáčky rozsekávali námrazky a policie na to dohlížela. Dneska už se nic takového nedělá, a pak to takhle dopadá,“ poznamenal Jan.

Autogramiáda protagonistů seriálu Most!
FOTO: Autogramiádu hvězd seriálu Most! navštívily stovky lidí