Demonstranti slezli z velkostroje po téměř třídenním protestu. Podle policie se jedná o sedm žen a jednoho muže. Jejich protiprávním jednáním se budou zabývat obecní úřady v místech jejich bydliště.  

„Jsou podezřelí z přestupku proti veřejnému pořádku, protože neuposlechli výzev úřední osoby při výkonu její pravomoci, a dále z přestupku proti ustanovení horního zákona, který zakazuje vstup nepovolaných osob do dobývacího prostoru,“ sdělila v pátek 1. listopadu Deníku mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková.

Osm aktivistů zůstává ve čtvrtek 31. října na střeše obřího bagru v dolu Vršany u Mostu, poblíž obytné zóny pod Resslem
Aktivisté se vzdali a slezli z rypadla. Místní se divili: Někdo tu demonstroval?

Podle policie nebyl během demonstrace nikdo zraněn. Protest v dole si vyžádal nasazení desítek policistů z Mostecka a krajské speciální pořádkové jednotky. Mládež, která se hlásí ke globálnímu antikapitalistickému hnutí za klimatickou spravedlnost, požadovala na zablokovaném velkostroji zastavení těžby a uzavření uhelných elektráren Počerady a Chvaletice.

Aktivisté zůstávali během demonstrace v anonymitě. Při focení a natáčení byli maskovaní a na střeše nebylo možné určit jejich totožnost ani věk. To učinila až policie při jejich zajištění.

Společnost kontroluje stroj

Společnost Sev.en Energy, které důl patří, zahájila po ukončení protestu kontrolu stavu velkostroje. „Vyčíslíme případné škody a zvážíme další právní kroky,“ sdělila Deníku mluvčí společnosti Gabriela Sáričková Benešová.

Příčinou ukončení protestu byly podle aktivistů úřední průtahy. "Ministerstvo životního prostředí odsunulo rozhodnutí o výjimce pro Elektrárnu Chvaletice do půlky listopadu, tak dlouho tu ale čekat nebudeme. Svou akcí jsme chtěli dodat odvahu lidem. Vlády a politici při řešení klimatické krize selhávají, teď je to na nás všech," řekla jedna z aktivistek na posledním videu, natočeném před slezením ze střechy bagru. 

Aktivisté jsou na bagru v dolu Vršany na Mostecku už třetí den.
Aktivisté zůstávají na obřím bagru v dolu Vršany. Už tam jsou třetí den

Protiuhelné hnutí Limity jsme my svolalo na podporu aktivistů solidární demonstraci, která se měla konat v pátek 1. listopadu od 12 hodin před mosteckou policejní stanicí. Po propuštění všech aktivistů hnutí protest odvolalo. „Akce je zrušená. Podle našich informací jsou všichni v pořádku, mají kde spát a je o ně postaráno. Boj za klimatickou spravedlnost ale nekončí!“ napsalo hnutí na svůj facebookový profil.

Aktivisté v úterý 29. října obsadili skrývkový bagr společnosti Vršanská uhelná v oblasti severočeské Slatinické výsypky společnosti Se.ven Energy.
Aktivisté obsadili rypadlo v Lomu Vršany. Odejít nechtějí, zásob prý mají dost