Lidské řetězy na třídě Budovatelů. Zaplněné náměstí Plecháč. Transparenty s hesly Václav Havel, Svobodné volby, Dělníci jdou se studenty, Zemědělci za pravdu. A na paneláku za demonstranty komunistický nápis Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak!

Tyto mimořádné události v centru Mostu zachytil koncem listopadu 1989 fotograf Luboš Dvořák. Jeho záběry se staly součástí mostecké kolektivní paměti a cenným dokumentem o nečekané odvaze a o náhlé proměně chování obyvatel, kteří se najednou drželi za ruce.

Martin Vokurka, Mostecký deník
Z Plecháče Central. Tak jednoduché to po roce 1989 v Mostě nebylo

Některé snímky mosteckého fotografa lze považovat za ikonické. Například ten, jak matka tlačící kočárek při generální stávce 27. listopadu 1989 ožužlává dudlík miminu, zatímco muži nesou nad kočárkem státní vlajku třepotající se nad komunistickou hvězdou v pozadí.

S objektivem po 32 letech na stejných místech

Reportér Deníku 16. listopadu 2021 navštívil stejná místa jako před 32 lety Luboš Dvořák a nafotil aktuální dění z podobného úhlu pohledu. Vznikla fotografická dvojčata, i když obsah se výrazně liší. Prostor zůstal, ale je prázdnější - nadšení v ulicích nahradil běžný život.

Vizualizace návrhu nového sálu mostecké sportovní haly
Most hledá projektanta na novou arénu pro sportovce. Naváže na halu a park Střed

K celé řadě historických snímků se dělá dvojče obtížně. Centrum Mostu, kde místní sametová revoluce gradovala, vypadá v listopadu 2021 jinak. Původní stanoviště fotografa jsou fuč. Zmizelo klíčové náměstí Plecháč, kde v listopadu 1989 dokumentarista zvěčnil tisíce stávkujících. Místa, kde sametové záběry vznikaly, zabral obchodní dům. Kovovou tribunu s řečníky nahradily zdi a přeplněné markety lákající na vánoční nákup. I to je součást světa, po kterém lidé tehdy toužili.

Co se dělo před hlavními protesty v Mostě

Zaměstnanci mosteckého divadla už 15. listopadu 1989 napsali protestní dopis komunistickému předsedovi vlády, kde kritizovali špatné životní prostředí na severu Čech a požadovali nápravu. Den poté, 16. listopadu 1989, svolali na mostecký Plecháč demonstraci, po které se přidali k protirežimnímu studentskému hnutí v Praze. Mostecké divadlo se tehdy stalo hlavním městským diskusním a informačním centrem, ze kterého se zprávy o dění v Praze šířily do celého okresu.

Protože totalitní režim region od pražských událostí izoloval, nadšenci z divadla tiskli letáky, tajně je vylepovali v ulicích a jezdili referovat o revolučním dění do fabrik, kde z počátku naráželi na nepochopení. „Pořád byl strach, jak to dopadne,“ svěřil se herec Marcel Rošetzký, když s kolegy z divadla před dvěma lety vzpomínal na zrod svobody.