Pět let starý projekt, který zahrnoval i parkoviště u rozhledny, veřejné osvětlení na cestě na Ressl a nákup zvukových průvodců pro hrad Hněvín a děkanský kostel, zněl na 27 milionů korun. Většinu měla zaplatit EU z programu na rozvoj cestovního ruchu.

Úspěšnější i bez Evropy byli v Krušných horách. Včera uplynuly čtyři roky od znovuotevření horské rozhledny Jeřabina na Litvínovsku. Obnovu turistické památky z 19. století zajistil Sport areál Klíny ve spolupráci s městem Most a firmami United Energy a Emeran 1860.

„Nemáme tam turniket, ale podle vyšlapané cesty k rozhledně a zájmu o ni na našem webu soudím, že jsme udělali dobře," řekl Josef Dlouhý ze Sport areálu Klíny. Stavba s dřevěným vrškem odolává vandalům. Po 2. světové válce ji zničili, zbyly jen základy věže z roku 1884. Teď vypadá jako po opravě v roce 1929.

Okres Most má dvě samostatné rozhledny: na Jeřabině u Mníšku a na Růžovém vrchu v Hoře Svaté Kateřiny. Věž s rozhlednou má hrad Hněvín v Mostě.

Nejníže položenou vyhlídkou je ochoz věže děkanského kostela v Mostě. Nahoru vede 197 schodů. Slabší lidé musí výstup zvážit.