Město má od letošního ledna nový územní plán, který reguluje veškerou stavební činnost v katastru. Plán umožňuje výstavbu dalších rodinných domů například Na Sadech za Baumaxem, v Rudolicích, v zóně Benedikt – východ či na úpatí vrchu Ressl, kde jsou zahrádky. Území kolem jezera Most zůstává nezastavitelné, pouze v jižní části, kde je hlavní pláž, lze budovat stavby pro služby spojené s rekreací, například hotel, penzion, kemp, skupiny chat nebo bungalovů, restaurace či hřiště.

Po roce 1990 se výstavba paneláků v Mostě zastavila, ale začal boom vilkové výstavby. Jen v letech 2010 až 2018 vzniklo 297 bytů v rodinných domech. Jedná se hlavně o okrajové části města, například o Vtelno, Souš a oblast u kurtů pod Resslem.

Osud zpěváka Martin Maxy je spojen i s mladíkem, jehož vražda je zahalena tajemstvím
Zpěváka Maxu chtěli zabít výstřelem z blízka. Raději se vzdal klubu v Litvínově

Odborníci varují, že takzvanou suburbanizací se město rozpadá na hůře udržitelnou sídelní kaši. Jednotvárná nová zástavba bez typické městské infrastruktury, jako jsou obchůdky, služby, školy, se rozšiřuje do okolní volné krajiny s poli a loukami, kde začíná bydlet střední třída, zatímco uvolňovaný střed města obsazují spíše chudší vrstvy obyvatel a sociálně slabí.

Řešení je v posilování a zvelebování jádra města a původních sídlišť a vytváření podmínek pro atraktivnější bydlení nejen na periferii.