V Poslanecké sněmovně se Michal Kučera zabývá životním prostředím a energetikou. Chce změnit pohled na Ústecký kraj, který je stále vnímán jako průmyslový region postižený těžbou a zatížený sociálními problémy. „Statistiky kraj označují za nejhorší místo pro život," upozornil Kučera.

Kraji podle něj chybí špičkové nemocnice, dopravní spojení mezi Ústím nad Labem a ostatními městy i větší podpora vzdělávání. Řešení vidí v komplexní obnově. „S trochou nadsázky bych to nazval Marshallův poválečný plán. Kraj to ale nedokáže sám, potřebuje podporu státu i obcí," upozornil poslanec.

V případě úspěchu by si prý dovedl představit spolupráci se všemi stranami kromě komunistů. „Hodně ale bude záležet na lidech, kteří budou zvoleni," dodal. Ve volbách v roce 2012 strana získala 4,67 procenta hlasů a do zastupitelstva se nedostala.

TOP 09 je zatím spolu s ČSSD jedinou stranou, jejíž kandidátku v Ústeckém kraji povede poslanec. Ostatní strany vsází na známé komunální politiky. TOP 09 to ale vnímá jako výhodu. „Nechtěli jsme jen mluvící hlavu. Vsadili jsme na to, že lidé, kteří jsou na kandidátce, pak budou v zastupitelstvu dále pracovat," vysvětlil Kučera.

Na dalších místech kandidátky jsou podle předsedy krajské organizace TOP 09 Tomáše Tesaře místní autority. „Jsou tam nezávislí, starostové obcí, kuchaři, ředitelé gymnázií," vyjmenoval. Druhé místo na krajské kandidátce TOP 09 zaujímá zastupitel ústeckého magistrátu Radim Bzura, na třetím místě je zastupitel Bíliny Pavel Pastyřík. Na seznamu je i teplický radní Dominik Feri.

Lídr Kučera věří, že strana by ve volbách mohla dosáhnout zhruba na deset procent hlasů. Podle březnového průzkumu společnosti Sanep se její preference v Ústeckém kraji pohybují pod čtyřmi procenty. S dvaceti procenty vede KSČM, na druhém místě je hnutí ANO.

Do Senátu bude za TOP 09 kandidovat Ilona Tajchnerová. Narodila se v Mostě, v krajském městě žije už 40 let. Ve funkci by chtěla prosadit nové zákony zaměřené na životní prostředí, usilovat chce také o vytváření nových pracovních míst. „Vsázím na to, že lidé nebudou volit jen podle stranické známky pod jménem, ale že budou volit hlavně pro jméno nahoře," doufá kandidátka.

Vlastního kandidáta do senátních voleb v obvodě Most strana mít nebude. Podpoří kandidáta Starostů a nezávislých (STAN), kterým je Jiří Biolek, primář dětského oddělení mostecké nemocnice.

Známí lídři kandidátek do krajských voleb

KSČM - Oldřich Bubeníček (stávající hejtman, starosta Bíliny)
ANO 2011 - Petr Urbánek (zastupitel Litoměřic)
ČSSD - Jaroslav Foldyna (poslanec, zastupitel Děčína)
Hnutí PRO! Kraj – Leo Steiner
ODS - Jiří Kulhánek (starosta Kadaně)
STAN – Petr Liška (starosta Malých Žernosek)
Strana zelených, Piráti – Daniel Pitek (podnikatel, zemědělec)
TOP 09 – Michal Kučera (poslanec)

Ohlášení kandidáti do Senátu

KSČM
Ústí nad Labem - Stanislav Körner (vedoucí odboru dopravy krajského úřadu)
Most - Josef Nétek (bývalý starosta města Lom)

ČSSD
Ústí nad Labem - Vítězslav Štefl (ředitel střední školy)
Most - Jiří Šlégr (hokejista)

Severočeši.cz
Ústí nad Labem – Jaroslav Doubrava (stávající senátor)
Most - Alena Dernerová (stávající senátorka)

S podporou hnutí PRO! Kraj a Strany zelených
Ústí nad Labem – Martin Hausenblas (podnikatel, bývalý náměstek ústeckého primátora)

ODS
Ústí nad Labem – Jan Tvrdík (místostarosta centrálního obvodu Ústí nad Labem)
Most - Libuše Hrdinová (zastupitelka Mostu, ředitelka ZŠ)

TOP 09 s podporou STAN
Ústí nad Labem – Ilona Tajchnerová (právnička, zastupitelka Ústí nad Labem)

STAN s podporou TOP 09
Most - Jiří Biolek (primář dětského oddělení mostecké nemocnice)