Ty měly tuto službu poskytovat už od května letošního roku. Ministerstvo ale lhůtu pro povinné kontroly autoskel na STK prodloužilo až na leden 2014. Policie však při běžných dopravních kontrolách motoristy pokutuje. „Zatím propustnost skel neměříme, vím ale, že policisté to již kontrolují, řidiči by tak měli mít fólie atestované," říká technik z mostecké stanice technické kontroly.

Mostečtí policisté začali kontrolovat propustnost skel letos v březnu. Neznamená to ovšem, že by nebylo možné nechat si zatmavit skla u automobilu. Jenom je potřeba dodržovat propustnost danou zákonem. V opačném případě hrozí řidiči pokuta. Řidič, který má na vozidle na předních sklech fólie, které nesplňují technické podmínky pro provoz na pozemních komunikacích, se dopouští přestupku.

Pokud je propustnost světla nižší než 70%, hrozí řidiči bloková pokuta do pěti tisíc korun. Řidič je upozorněn na to, že fólie z oken musí odstranit. Pokud je propustnost pod 20% policie přestupek postoupí správnímu orgánu a řidiči je zakázána další jízda. Pokuta je v tomto případě od pěti do deseti tisíc korun nebo šest měsíců až jeden rok zákaz řízení.

„Měřič propustnosti světla a odrazivosti povrchu je moderní a snadno ovladatelné měřící zařízení. Dokáže změřit množství světla procházející oknem a míru odrazivosti povrchu okna. Měření se provádí na čelním a předním bočním skle automobilu. Zařízení je přesné a spolehlivé," uvedla mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková.

Aby se řidiči vyhnuli pokutám, například policisté v Karlovarském kraji připravili preventivní akci, kde si mohli šoféři nechat propustnost skel zdarma a bez sankcí zjistit.

Mostecká policie podobnou akci zatím neplánuje.