Průměrná hrubá mzda v Ústeckém kraji ve druhém čtvrtletí byla podle Českého statistického úřadu 23.696 korun. Takový plat nemají řidiči dopravních podniků často ani s přesčasy. Odboráři ze společnosti Bus Line, která zajišťuje některé linky v Ústeckém kraji, proto žádají, aby byly už v zadání zakázek jasně stanoveny minimální mzdy řidičů.

Letáky s informací o protestu budou mít ve své kabině někteří řidiči MHD v Mostě a Litvínově. "Vedení nám neumožnilo obléknout si reflexní vesty, proto budeme mít letáčky, abychom podpořili kolegy," řekl předseda odborářů Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova Oldřich Chyba. Řidiči společnosti berou průměrně 21.311 korun.

Mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová dnes řekla, že samospráva o protestu ví, ale nijak do něho nebude zasahovat. "My jsme soutěžili dopravce, cenu vyplácíme, jak jsou potom peníze rozdělovány dál, je věcí firem," uvedla.

"Vzhledem k tomu, že výběrová řízení jsou za námi a dopravci uvedli, že chtějí plnit závazek za ceny, o které si řekli, nemůžeme se sami od sebe rozhodnout, že ceny budeme zvyšovat," popsal radní pro dopravu Jaroslav Komínek.

Ústecký kraj podepsal smlouvy na provozování autobusových linek na deset let. Problém je podle Komínka hlavně v nedostatku řidičů. "Tím, že teď zakotvíme nějakou minimální mzdu, tak jich nepřibude. Potíž je v tom, že chybí učňovské obory," zmínil.

Na nedostatek řidičů v regionu, kde je nejvyšší nezaměstnanost v zemi, poukazují dopravní podniky měst i logistické firmy. Bez práce bylo v září v kraji 51.782 lidí, míra nezaměstnanosti činila 9,1 procenta. Řidiči přitom patří podle úřadu práce mezi nejhledanější profese.

K jabloneckému protestu se připojí někteří řidiči MHD. "Nikoho nenutíme, je to na dobrovolnosti. My jsme o linkovou dopravu přišli, máme už jen městskou," řekl šéf odborářů Dopravního podniku měst Chomutova a Jirkova Rudolf Musil. Průměrný plat řidičů je podle něj 22.000 včetně přesčasů. "Problém je ten, že řidiči nejsou," zdůraznil.

Vesty si obléknou i někteří řidiči MHD v Ústí nad Labem. "Souhlasíme s tím, že by mzda řidiče měla být důstojná. Protest je ale dobrovolný, mohou se k němu zaměstnanci připojit individuálně," řekl šéf odborářů Jan Hampejs. Odboráře v Ústí nyní čeká jednání o nové kolektivní smlouvě, v rámci kterého se budou řešit i mzdy.