Seniorka, která jezdí pravidelně do nemocnice na kontroly, se bude muset novému omezení přizpůsobit. Na výsledek rekonstrukce zázemí pro cestující je zvědavá. „Pro mě to bude mít smysl, když bude mít nástupiště zvýšený okraj, abych mohla do nízkopodlažního autobusu snadno nastoupit. Starou tramvají se schody bych jet nemohla,“ řekla.

Bezbariérové mají být obě protilehlé autobusové zastávky v ulici Jaroslava Průchy, ta u Bati i ta horní nad spořitelnou. Město do zahájených rekonstrukcí investuje přes 4 miliony korun. „Zastávky se budou dělat souběžně,“ sdělila mluvčí radnice Klára Vydrová. Navzdory dvěma blízkým staveništím zůstane ulice pro auta i autobusy průjezdná. V zúženém úseku s dopravním omezením by měli být řidiči opatrní.

Demonstrace na 1. náměstí v Mostě proti premiérovi Andreji Babišovi a jeho vládě
FOTO: Dost! V centru Mostu lidé demonstrovali proti vládě Andreje Babiše

Práce se teprve rozbíhají, ale potrvají do konce srpna. Také u horní zastávky už vzniklo provizorní stanoviště pro cestující. Autobusy tam budou zastavovat u trávníku pokrytém štěrkem. Po rekonstrukci budou zastávky vypadat podobně jako v jiných částech města, kde z vozovek zmizely rozviklané dlažební kostky a vyjeté asfaltové vlny a nahradily je speciální bezbariérové betonové panely a obrubníky. V centru se upraví i část dešťové kanalizace, zeleně a udělá se nové vodorovné dopravní značení. 

V příštím roce by mělo město ve vylepšování zastávek pokračovat, ale o tom rozhodne zastupitelstvo až koncem roku, kdy dostane od radních návrh rozpočtu. Ještě před koronavirovou krizí, která si už vyžádala první škrty v investicích, byla v plánu úprava tří zastávek v ulici Moskevská jedné u Prioru, dvou nad soudem.

Vymění vodovod z roku 1932

Kromě radnice kopou v mosteckých ulicích vodohospodáři, kteří letos zahájili několik rekonstrukcí poruchového potrubí. Teď chystají v ulici ČSA u gymnázia výměnu stovek metrů starého vodovodu a popraskané kanalizace. „Stavbu koordinujeme s investiční akcí města, které plánuje obnovu povrchů,“ sdělil mluvčí Severočeské vodárenské společnosti Jiří Hladík.

Rekonstrukce je zajímavá například tím, že zasáhne historickou část města. V lokalitě jsou úseky litinového vodovodu z roku 1932, kdy horníci zastavili v celém severočeském revíru těžbu uhlí při Velké mostecké stávce. Technici opraví také ocelovou rouru z roku 1983 přivádějící vodu do vodojemu Hněvín a kanalizaci, která je místy velmi zrezivělá a děravá. Výměna potrubní sítě má pomoci několika stovkám obyvatel.

Letní opravy a rekonstrukce na horkovodech zahájily v ulicích společnosti Severočeská teplárenská a United Energy, které zásobují teplem Most a Litvínov. „Dlouhodobá odstávka letos nebude,“ uvedla mluvčí komořanské teplárny Miroslava Kučerová. První etapa v Litvínově už skončila. V Mostě budou probíhat pouze lokální opravy, například v lokalitách pod nemocnicí a Podžatecká. V ulicích M. Rybalka, Česká, Albrechtická, V. Nezvala a A. Dvořáka se bude kopat poblíž domů a odstávky teplé vody tam na přelomu června a července potrvají nejvýše deset dnů.

Děti, kterým pomáhá nadace Dobrý anděl
Vážně nemocným dětem překazil virus plány. Musely přerušit léčbu