Dlouho očekávaná registrace k očkování proti covidu začíná. Od pátku 15. ledna ji mohou využít lidé starší 80 let. Pro řadu z nich je to ale problematické, ministerstvo zdravotnictví totiž klade největší důraz na registraci pomocí internetu, na kterém se ale velká část seniorů neumí pohybovat. V řadě měst jim s tím proto pomohou radnice, případně neziskové organizace.

Jak se registrovat
Hlavní registrační platformou je web Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Tam se na adrese crs.uzis.cz mohou od pátku 15. ledna registrovat senioři starší 80 let, od 1. února pak i ostatní obyvatelé bez ohledu na věk. Do systému se je možné také registrovat pomocí praktických lékařů nebo telefonní linky 1221.

Obavy z covidu má Mirko Růžička z Ústí nad Labem. Vzhledem ke svému věku patří do první skupiny lidí, kteří se mohou registrovat na ministerském webu. „Počítač doma mám, jsem i připojený k internetu. Ale neznám technický postup, jak se k očkování zaregistrovat. V televizi nebo novinách byly jen náznaky, ten základ ale nikdo neřekl,“ postěžoval si. Teprve od redaktora Deníku se dozvěděl, že přihlásit k vakcinaci se může od pátečního rána na adrese crs.uzis.cz.

Seniorů, kterých se první vlna týká, je podle údajů ministerstva zdravotnictví více než 400 tisíc. Většina z nich přitom doma počítač a připojení k internetu doma nemá. Musí se tak spoléhat na své děti či vnoučata, případně využít možnost registrace prostřednictvím svého praktického lékaře nebo linky 1221. Do pomoci se ale vkládají také města, která zřizují speciální linky, kde nejstarším občanům s registrací poradí.

„S registrací je připravena asistovat i roudnická seniorská linka odboru sociálních věcí. V pracovních dnech od 8 do 19 hodin mohou zájemci volat na číslo 702 202 834,“ informoval mluvčí roudnické radnice Jan Vancl a doplnil, že infolinka po dobu šíření koronavirové nákazy stále zprostředkovává i služby k zajištění základních potřeb. A to především starším a osamělým nebo zdravotně postiženým osobám nacházejícím se v těžké životní situaci.

Fasáda krajského úřadu v Ústí odhalená po silném větru
Zamést se srpem a kladivem 30 let po revoluci? Špatný nápad, míní experti

Seniorům, kteří se elektronické registrace obávají, pomůže i město Litoměřice. „Chápeme to a našim seniorům, kteří žijí osamoceně a nemají se na koho obrátit, bude město v maximální možné míře nápomocno,“ uvedl místostarosta Karel Krejza. Počítá se nejen s pomocí s on-line registrací, ale i s případným zajištěním dopravy na očkování, pokud se tak bude dít v očkovacích centrech. Dotazy je možné směrovat na telefon 416 916 226 nebo 416 916 125. V Děčíně si pak mohou senioři, především ti nad 80 let, zavolat na linku 774 059 266.

Radnice ale velmi často zveřejňují kontaktní informace pouze na svých webových stránkách, případně v městských novinách. K seniorům se tak nedostanou, případně se dostanou pozdě. K letákovým kampaním, které hojně města využívala na jaře při první vlně koronaviru a ve kterých informovala například o možnosti doručení nákupů, zatím samosprávy většinou nepřistoupily. Výhodu tak mají především menší města a vesnice, kde se mohou lidé mezi sebou informovat osobně.