O konání či nekonání referenda měli rozhodnout litvínovští zastupitelé na svém mimořádném zasedání 11. září. Řada z nich se ale nedostavila. Přítomní se pak na začátku jednání neshodli na programu a někteří členové opozice v reakci na to opustili svá místa. Zasedání se tedy rozpustilo, protože zastupitelstvo se stalo neusnášeníschopným.

Další jednání zastupitelů se uskuteční tento čtvrtek. Bod o referendu ovšem na programu nebude. „Referendum se projednávat nebude, protože už by se nestačilo připravit. K jeho konání se vztahuje řada administrativních úkonů, na které už bychom neměli dostatek času," řekl tajemník litvínovské radnice Valdemar Havela.

S příchodem nového školního roku se v Litvínově rozjela také petice na podporu uspořádání plebiscitu. Skončila 10. září s bezmála sedmi stovkami nasbíraných podpisů. Výbor ji nakonec vzhledem k nemožnosti uspořádat hlasování souběžně s komunálními volbami na radnici neodevzdal. „Nemělo to smysl. Uvidíme po volbách, jak to dopadne. Osobně budu chtít po nové koalici, aby se k limitům jednoznačně vyjádřila a podle toho budeme reagovat," uvedl jeden z organizátorů petice Tomáš Arazim.