„Některá rozhodnutí hodně bolela, ale vidíme pozitivní výsledek. Vidíme, že to mělo smysl," uvedl starosta Milan Šťovíček k číslům znázorňujícím stav městských financí. Ve fondech města bylo k 31. prosinci uplynulého roku něco málo přes 68 milionů, tedy o 17 milionů víc než ke stejnému dni roku 2010.

Radnice si nechala zpracovat analýzu od specialisty Luďka Tesaře, jenž se financováním obcí dlouhodobě zabývá. „Pochválil čtyři uplynulá účetní období," podotkla vedoucí finančního odboru Jana Lanková.

Město podstatně zvedlo částku ve fondech i přesto, že muselo podle svého vyjádření sanovat spoustu kroků svých předchůdců. „Zachraňovali jsme technické služby, kterým hrozil pád do insolvence. Dopravnímu podniku jsme dlužili 10 milionů," uvedla Jana Lanková.

Záchrana technických služeb ale byla podle opozice pro současné vedení jednoduchá. „Nejdříve zvedli ceny za výkony, které město platí v rámci smluv, tedy například za sekání trávy, a potom začalo technickým službám zadávat dost veřejných zakázek za celkem zajímavé ceny bez výběrového řízení," nechal se slyšet bývalý místostarosta a nyní krajský radní Martin Klika s tím, že zároveň nelze srovnávat peníze ve fondech v letech 2010 a 2013.

„V roce 2010 došlo k propadu daní o 30 milionů z důvodu snížení daní z nemovitostí společností Unipetrol RPA."

Radnice také po volbách přistoupila k zastavení některých již rozjetých projektů. „Zarazili jsme například vybudování komunitního centra v Janově. Mělo být v bývalé škole," řekl radní Vlastimil Doležal, jenž má finance v kompetenci. Místo komunitního centra v objektu rozjela svou pobočku charita.

Právě stopnutí plánu na vznik komunitního centra nepovažuje Klika za šťastné. „Projekt Komunitní centrum Janov byl dobře připravený. Město na jeho realizaci mohlo získat dotace. Pro sociální práci v Janově byla tahle záležitost důležitá. Vedení ale sociální práci v této lokalitě odsunulo na druhou kolej a upřednostnilo investice do komunikací," dodal Klika.

Musíme se držet nastaveného trendu

Radnice získala od experta Tesaře také finanční výhled do roku 2018. „Musíme se držet nastaveného trendu a Litvínov na tom bude dobře," doplnila Lanková.

Podle další opoziční zastupitelky Květy Hellmichové by ale na radnici měli myslet na budoucnost. „Ta čísla jsou možná optimistická, ale krátkodobě. Musíme si uvědomit, že město sice spoří, ale zároveň nevytváří příjmovou složku. Vůbec se nezlepšuje podnikatelské prostředí a počet obyvatel klesá, takže klesají i příjmy," řekla Hellmichová.

Velkým investičním akcím se ale město pochopitelně nevyhne. Už zítra bude zastupitelstvo rozhodovat o budoucnosti plavecké haly. Buď se postaví nová, nebo opraví stávající.