Lafarge se chlubí, že působí v 78 zemích a přistupuje k ochraně životního prostředí komplexním způsobem. A dokonce píše: „Proto je i úspora neobnovitelných přírodních zdrojů dlouholetou snahou. Jednou z možností je i využívání alternativních paliv, neboli spoluspalování certifikovaných odpadních materiálů.“ Ta samá prohlášení, jako má čížkovická cementárna, lze nalézt i na webech firmy po celém světě.

A ještě jedna spojitost: Tak jako na Litoměřicku, lidé proti cementárně protestují i po celém světě například ve Skotsku, Kanadě, USA, Indii nebo Slovinsku.

Lafarge si totiž proti sobě vždy poštvala obyvatele, kteří musí žít v okolí fabriky.

Kritizují a protestují proti pálení toxických odpadů a upozorňují na znečišťování ovzduší. Rovněž se lidé bojí toho, čeho na Litoměřicku vypouštění dioxinů, di-furanů a dalších karcinogenních látek.

„Kolem 3 000 obyvatel regionu Zasavska ve Slovinsku vyzvalo slovinskou vládu k zastavení spalování odpadů ve výrobě cementu.

Zasavje je jedním z nejvíce znečištěných oblastí ve Slovinsku v důsledku těžby a dalšího těžkého průmyslu. Spoluspalování odpadů v cementárně je proto považováno za nežádoucí kvůli dalšímu znečištění,“ napsal v listopadu 2010 web WtERT.eu.

A jak reagovali pracovníci tamní Lafarge? Stejným způsobem jako české vedení v Čížkovicích…

Proti spalovně Lafarge, jak nazývají ve skotském Dunbaru místní podnik, protestují i tamní obyvatelé. Také se jim nelíbí spalování odpadu.

„Je to nejhorší znečišťovatel ve Skotsku,“ píše se v komentářích pod videi na YouTube.com. Protesty proti spalování byly i ve Walesu, v závodě Aberthaw.

V roce 2009 byly velké protesty v Richmondu. I tamní kanadská cementárna Lafarge začala spalovat toxický odpad.

Odpůrci později zveřejnili studii, na které ukázali, jak se zvýšily imise před začátkem pálení odpadu a pneumatik a po zavedení tohoto „paliva“. Bouřili se lidé i v USA.

Tamní odpůrci upozorňovali na propojení firmy na politiky.

V 90. letech byla v představenstvu americké Lafarge současná ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

„Ta byla také zapojena do spalovny toxických odpadů v East Liverpool ve státe Ohio, která se nachází vedle základní školy,“ psali odpůrci na webech.

Proti Lafarge bojují i v Indii. V roce 2010 nadnárodní firma oznámila, že v jednom regionu kvůli nalezišti vápence postaví novou cementárnu.

Obyvatelé zemědělského kraje tvrdě protestovali proti znehodnocení půdy a znečišťování ovzduší. Protesty vyústily až ve fyzická napadení tamních lidí.