Nově Re:Start povede náměstek ministryně pro místní rozvoj. Rezort překvapivý krok zdůvodňuje reorganizací a nadbytečností místa, v kuloárech se ale mluví o politickém pozadí této změny, která může ohrozit plynulý chod programu. „Jako minus vnímám, že zrušili pozici, která byla v přímém kontaktu s regiony,“ říká politička, která se rozvoji regionu chce věnovat i nadále jako předsedkyně Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje.

Na pozici národní manažerky programu jste skončila k 31. prosinci 2019. Proč?
Oficiálně z důvodu organizační změny na ministerstvu pro místní rozvoj. Rezort moji pozici jako nadbytečnou zrušil. Agendu převzal stávající náměstek pro regionální rozvoj David Koppitz.

Dozvěděla jste se o tom v půlce prosince. Jaké jste měla pocity?
Bylo to pro mě zarážející, nečekané, náhlé, překvapivé. Neměla jsem žádné indicie o tom, že by moje pozice nebyla potřebná. Nedostala jsem od paní ministryně žádné výhrady vůči tomu, jak jsem Re:Start řídila.

Manželé Huličkovi čekají na chodbě Okresního soudu v Mostě na zahájení úterního jednání. Za nimi se připravuje jejich advokát Václav Láska. Před rokem žalovali autodrom za obtěžování nadměrným hlukem. Rozsudek padne za týden.
Manželé žalovali mostecký autodrom za hluk. Teď všichni čekají na verdikt

Mohlo mít zrušení vašeho místa politické pozadí?
Tyto informace zaznívají v kuloárech. Ale k tomu ať se vyjádří členové vlády, kteří o zrušení pozice hlasovali.

Může krok negativně ovlivnit další průběh Re:Startu?
Jako minus vnímám, že zrušili pozici, která byla v přímém kontaktu s regiony. Jednak pocházím z jednoho z nich, z Ústeckého kraje, jednak jsem působila bezprostředně a každodenně přímo v terénu všech tří krajů. To lze těžko zajistit osobou pana náměstka. I když nechci zpochybňovat jeho erudici.

Váš tým zůstává? Dokážou vaši bývalí lidé tu bezprostřednost a každodennost suplovat?
Tým zatím zůstává. Bývalí kolegové to pravděpodobně budou muset zajistit sami. Celá agenda má detašovaná pracoviště a tým je tvořen výlučně pracovníky z Ústeckého, Karlovarského a Moravskoslezského kraje. O to jsem vždy usilovala. Doufám, že to tak bude i nadále.

Dětská skupina Mateřského centra Sluníčka v Litoměřicích funguje od roku 2018
Dětské skupiny čekají změny, možná konec "zlaté éry". Zřizovatelé mají obavy

Co teď váš bývalý tým a náměstka Koppitze čeká?
K vyhlášení je připravena celá řada dotačních výzev, což je výsledkem našeho úsilí v posledním roce. V tomto roce proběhne také aktualizace celého strategického rámce Re:Startu. Tedy všech pravidel, kterými se má hospodářská přeměna regionů řídit. Vláda se bude vyjadřovat k tomu, jak efektivně se daří prostředky na postižených územích vynakládat a jestli je potřeba něco měnit.

Jak hodnotíte dosavadní efektivitu Re:Startu?
Přes poměrně složité začátky běží velmi úspěšně. Rozdělil do regionů přes pět miliard korun. Dalších šest miliard je aktuálně k dispozici ve výzvách. Další prostředky se připravují na nové období.

Co se podařilo nejvíc?
Za těch pět let práce mám největší radost z toho, že se podařilo vytvořit systém specifických výzev pro strukturálně postižené kraje. Mohou se tak ucházet o prostředky, o které nesoutěží se zbytkem republiky. Problémová místa, která si žádají o financování, si navíc identifikují samy regiony. Dosáhli jsme toho, že vznikla vládou uznaná strategie, kterou se inspirují i ostatní regiony v Evropě. Teď je třeba ji dál naplňovat.

Chemička mezi Litvínovem a Mostem
Na Litvínovsku vzniklo tréninkové centrum pro nové chemiky

Co se nejvíc podpořilo konkrétně v Ústeckém kraji?
Univerzita J. E. Purkyně získala téměř 850 milionů na celou řadu projektů investičního charakteru i aktivit spojených se zvyšováním kvality vzdělávání. Doufám, že podpora vysokým školám bude pokračovat i nadále. Vzdělávání je tady velice potřebné. Doufám také, že z Re:Startu se podaří intenzivněji zacílit prostředky i na podporu základního a středního školství v kraji.

Vyzdvihla byste ještě něco?
Jsem velmi ráda za program Demolice, který pomáhá likvidovat vybydlené objekty v dezolátním stavu. Ty jsou velmi často místem, kde se koncentrují bezdomovci a jiné problémové osoby. Možnosti čerpat prostředky z tohoto programu využily desítky obcí z Ústeckého kraje. Tak se podařilo zabránit i tomu, aby ta místa zneužili případní spekulanti ke zřízení dalších ubytoven a do kraje byli stěhováni další sociálně vyloučení obyvatelé.