Je libo areál někdejšího nového nádraží v Litvínově nebo staré skladiště v Hrobu na Teplicku? Není problém, jsou k mání. Stát se totiž zbavuje nepotřebných objektů na železnici.

Stará nádraží a další budovy nabízí Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) formou veřejné soutěže. „V případě Litvínova získá nemovitost ten zájemce, který nabídne nejvíc. Minimální nabídka musí činit 750 tisíc korun,“ informoval mluvčí SŽDC Tomáš Johánek s tím, že konečný termín pro předložení nabídek je 15. květen.

Radní odkup nedoporučí

Nabídkou se zabývalo i vedení Litvínova. „Radní se shodli na tom, že vezmou informaci o veřejné soutěži na vědomí, ale odkup zastupitelům nedoporučí,“ řekl místostarosta Milan Šťovíček.

Areál někdejšího nového nádraží v Litvínově už několik desetiletí chátrá. Od začátku zde funguje pouze železniční zastávka Litvínov město. Hlavní budova už je v havarijním stavu. Ačkoli má zazděná okna i dveře, dostávají se do ní pochybné existence a zloději kovů. Do nádražní haly nikdy nevstoupila noha cestujícího. V objektu jeden čas dokonce fungovala známá diskotéka Hudy. Nový majitel musí počítat s tím, že náklady na rekonstrukci značně přesáhnou kupní cenu.

Historička chomutovského muzea Milena Bílková u výjevu Poslední večeře Páně.
Velikonoční pomlázka? Magický proutek, v němž se spojují živly

V nabídce je také pozemek a objekt někdejšího skladiště s vykládací rampou v železniční stanici Hrob na trati Louka u Litvínova Děčín. „Jde o stavbu bez čísla popisného při nemovité kulturní památce,“ píše se v nabídce SŽDC. Budova je celodřevěnou stavbou s podezdívkou, dnes už na hranici životnosti. Nabídková cena je 163 tisíc korun, zájemci mají své nabídky posílat do 31. května do 14 hodin.

Jediným kritériem výběru je podle SŽDC nabídnutá kupní cena. Při stejné výši nabídnuté ceny rozhoduje pořadí došlých nabídek.

Celkem Správa železniční dopravní cesty pro letošní rok dává do prodeje 19 objektů. V nabídce je také jedna regionální trať, a to Velká Kraš - Vidnava.

Nemocnice v Mostě
Policie řeší předávkování dítěte léky v nemocnici