Věc má ale klasicky háček. Nic není jisté. Konečné slovo bude mít zastupitelstvo města, které bude návrh projednávat 19. dubna. A ani potom není zaručené, že se byty dostanou do vlastnictví nových nájemníků. Politici totiž zatím rozhodnou jen „o zásadách pro prodej“. „Jde o nabídku města směrem k nájemníkům,“ vysvětlila místostarostka Erika Sedláčková.

Aby privatizace proběhla, budou muset nájemníci založit družstvo, nebo se připojí k již existujícímu družstvu. „Prodej družstvům je jedinou možností. Jiná řešení by byla příliš komplikovaná,“ uvedl zastupitel Oldřich Jedlička. Pokud městští poslanci schválí zásady prodeje, budou mít lidé zhruba dva měsíce na to, aby se rozhodli a dohodli.

Město zvažuje prodej Koldomu, kde je 353 bytů, kvůli špatnému technickému stavu. Nemá na opravy. Lidé prý mají o byty zájem. „Vycházíme z ankety, kterou jsme na Koldomu provedli,“ doplnila Erika Sedláčková.

Prodej má i své kritiky. Jedním z nich je někdejší zastupitel Jan Slabý. „Rozhodnutí o prodeji by bylo spojeno se ztrátou kontroly města nad obsazováním bytů a z této ztráty plynoucími riziky, známými nejen z prodeje městských bytů v Janově, ale i v jiných lokalitách. Vzhledem k věkové struktuře nájemníků bude brzy docházet k významné obměně nájemníků,“ myslí si Jan Slabý. To není podle něj jediné úskalí: „Samotný prodej Koldomu oddálí zahájení potřebných rekonstrukcí minimálně o jeden rok.“