Laiky může kácení stromů v lesích u Mostu a Litvínova zneklidňovat. Lesníci ale vysvětlují, že vše je v pořádku. Pokračuje obnova a ozdravování lesů. „Dochází k těžbě dřeva na základě schváleného lesního hospodářského plánu," říká Miroslav Adam, ředitel Správy městských lesů Most.

Plán platí od ledna 2010 a skončí v prosinci 2019. Těžby na desítkách hektarů jsou zaneseny v technologických mapách, kde jsou místa kácení přesně vyznačena, což pomáhá i při státních kontrolách. Lidé si totiž na rozsah těžby občas stěžují.

Podle lesníků dřevorubci řízeně kácejí porosty za hranicí životnosti, aby je mohly nahradit nové, zdravější. Správa městských lesů je příspěvkovou organizací města Mostu. Obhospodařuje lesy v úsecích Mníšek, Klíny, Přehrada, Ressl a Staré u Třebívlic. Organizace se odborně stará o lesy, o provoz myslivosti a o správu vodních ploch. Na svých bedrech má celkem 2 853 hektarů lesa.

Kácí se na mosteckém Resslu, v okolí Litvínova a u Třebívlic na Lovosicku. Město Most má v těchto třech oblastech 2 853 hektarů lesů, v nichž se dělají i probírkové těžby.

Cílem je odstranit přestárlé porosty, podpořit kvalitu současných zdravých dřevin a udělat místo pro nové. Při probírkách mizí hlavně bříza a jeřáb, aby se lépe dařilo buku, dubu a javoru.

Letos správa vysází 87 tisíc sazenic, pokryjí zhruba 12 hektarů. Jsou to hlavně smrk ztepilý, buk lesní a borovice lesní, doplňkově javor, jasan, jedle a dub. Letošek je výjimečný. Loni bylo v lesích extrémně sucho a téměř třetina nové výsadby zašla. V tomto roce se ztráta nahrazuje na několika hektarech. V takové míře se to ještě nedělalo.