Paparega upozornil, že už vloni deklaroval vůli města postarat se o všechny dětské a mládežnické fotbalisty ve městě Most, tedy i o fotbalisty Fotbalové akademie Josefa Masopusta (FAJM).

Minulý týden mostečtí zastupitelé schválili převod práv a povinností z FK Baník Most 1909 (FKBM) a FAJM na Mostecký fotbalový klub, který je v majetku města. Na zajištění tohoto převodu zastupitelé schválili Mosteckému fotbalovému klubu účelově vázanou dotaci ve výši zhruba 4,8 milionu Kč.

Po převodu město získá možnost disponovat s převáděnými právy k hráčům a kontrolu nad FAJM. Mostecký fotbalový klub by tak měl přijmout pod svá křídla hráče v jednotlivých mládežnických kategoriích a soutěžích působících ve FAJM, ale také hráče divizní soutěže dospělého A mužstva FKBM.

„Chceme se postarat o fotbalisty. To jsme už mockrát deklarovali. Proto hodláme převzít hráče do Mosteckého fotbalového klubu, a proto jsme schválili na tento převod částku téměř pěti milionů korun. Tuto dotaci ale skutečně poskytneme pouze za předpokladu, že Fotbalová akademie i FK Baník Most splní přesně specifikované podmínky," sdělil primátor.

Jednou z těchto podmínek je změna stanov spolku. Další podmínkou je, že jedinými členy spolku se stanou město Most, Technické služby města Mostu a Sportovní hala Most. Členy statutárních orgánů budou výhradně osoby nominované městem a toto bude zapsáno ve veřejném rejstříku. Spolek dále musí městu předložit potvrzení o bezdlužnosti a seznam majetku a závazků. Další nezbytnou podmínkou podle primátora je, že Fotbalová asociace ČR bude evidovat převod členských práv k hráčům a k soutěžím v mládežnických kategoriích a hráčů dospělých A týmů z FK Baník na Mosteckých fotbalový klub.

Primátor dodal, že není možné, aby město dál dotovalo klub (myšleno FAJM), který má takové závazky, že by dotace stěží pokryla právě je. Sloučení fotbalistů pod jeden subjekt, který je ve vlastnictví města (tedy Mostecký fotbalový klub), těmto problémům do budoucna zabrání, je přesvědčen primátor. „Ze strany města je to hozená rukavice, uvidíme, jak se s ním FAJM a FK Baník vyrovnají," uzavřel Paparega.

Šéf FK Baník Most 1909 Anton Stehlík oznámil, že k novince vydá v pondělí tiskové prohlášení. Čeká se na něj.