„Jde o skvělou příležitost setkat se s kamarády, rodinou nebo sousedy a strávit společně jedno květnové dopoledne v příjemném prostředí zámku Valdštejnů," řekla o akci Dáša Wohanková z propagace města. Lidé, kteří přijdou, dají také najevo svůj zájem o téma spravedlivého obchodu a zodpovědné spotřeby.

Účastníci akce si své vlastní dobroty - ať už fairtradové nebo lokální - donesou s sebou a pohostí jimi ostatní. Každý přinese něco jiného - někdo doma vyrobenou marmeládu, jiný ovoce ze své zahrádky. "Návštěvníci si mohou doma zkusit upéct třeba buchtu z fairtradového kakaa a cukru, biomouky, medu od místního včelaře a vajíček od souseda," dodává lidem inspiraci Wohanková.

Kromě jídla by si lidé měli s sebou vzít také vlastní talíře, ubrousky, nože a lžičky. Fantazii se přitom meze nekladou. "Vloni si návštěvníci přinesli ubrusy, květiny a dokonce i porcelán na podávání čaje. Připravené stoly krásně vyzdobili," řekla Wohanková.

Hejtman kraje Bubeníček a starosta Jiří Mooz otevřeli v Brandově nový společenský sál.
V Brandově uvedli do provozu nový společenský sál

Akce se koná v sobotu 13. května od 9 do 11 hodin na nádvoří. "Jedná se o neformální a pohodové setkání. Ten, kdo bude chtít, může si udělat piknik na dece v parku před zámkem nebo se posadit na lavičku," dodala Wohanková. V případě špatného počasí se aktivity přesunou do prostor bývalé zámecké kuchyně.

Vstup na akci je zdarma. Pro děti budou na místě přichystány keramické dílničky. V infocentru se bude nabízet káva a čaj od fairtradových pěstitelů. Na akci se podílí také Základní škola Ruská, která ji pořádala v minulých letech několikrát a má s ní bohaté zkušenosti. Zúčastní se tak i její žáci.

Snídaňové setkání se v litvínovském zámku koná již druhým rokem. Minulý rok u lidí slavilo úspěch, společně se najíst a pobavit na nádvoří přišla čtyřicítka lidí.

Férová snídaně je pořádána v souvislosti se Světovým dnem pro fair trade. Koná se posedmé a zájem o ni neustále roste. Má celorepublikový charakter. V minulém roce se v České republice snídalo na 161 místech a zúčastnilo se 6500 lidí.

Snídat se bude i v sousedním Mostě, kde se k akci připojily základní školy.