„Mám velkou radost, že se tohle všechno povedlo. Věřím, že zlepšíme svoje služby pro celé Litvínovsko," uvedl jednatel městské společnosti SPORTaS Miroslav Otcovský.

Sál bude sloužit dětem ze sportovních klubů i ze škol, primárně pak malým gymnastům, kteří se do nového zázemí přestěhovali ze Sokolovny, jejíž technický stav je už řadu let nevyhovující. „Dá se říct, že jsme si oddechli, protože budova Sokolovny je v hrozném stavu. Děsili jsme se každého deště," doplnil Otcovský s tím, že SPORTaS se chce držet koncepce a soustředit vybraná sportoviště do lokality u Koldomu.

Úplně první úvahy o výstavbě sálu padly na začátku roku 2012, kdy společnost NATURYSS kontaktovala radnici s plánem postavit zázemí pro gymnasty a jiné sportovce na Koldomě výměnou za starou Sokolovnu stojící vedle gymnázia, v níž chtěla vybudovat odpočinkové centrum pro Litvínovany. „Ten nápad byl výborný a okamžitě jsme ho začali projednávat na zastupitelstvu. Nebylo to vždy jednoduché, vyrojila se spousta diskusí, ale nakonec se vše podařilo," řekl starosta Litvínova Milan Šťovíček.

Proti směně se vyslovili někteří členové Sokola i část veřejnosti argumentující, že děti se budou muset z centra přemístit na periferii.

Sál vyšel na zhruba 12 milionů korun a je přímo napojen na sportovní halu. V podstatě tak zateplil třetinu jedné z jejích stěn. Rekonstrukci zbytku obvodového pláště označilo městu za svou prioritu. Proběhnout by měla letos.

Co se bývalé Sokolovny v centru týká, její přestavba začala v únoru. První etapa skončí v prosinci, kdy tam otevře své brány pobočka Komerční banky, která se přestěhuje z nedalekého náměstí, a také například wellness. „Zatím jedeme podle plánu, žádný skluz," uvedl Miloš Nekola, manažer přestavby. Druhá a finální etapa by pak měla skončit v závěru roku 2015.

Fotogalerii ze slavnostního otevření sálu najdete na mostecky.denik.cz