Autobus přijíždějící z Litvínova ještě ani nezatočil k první zastávce před radnicí a cestujícím už bylo jasné, že na Meziboří se něco děje. „Ty jo, podívej na ty fára," šťouchal vzadu sedící asi třináctiletý kluk do kamaráda. „A támhle stojí televizní kamera. Co tu natáčí?"

V parku před městským úřadem bylo díky nadprůměrným teplotám živo. I tady ale něco „nehrálo." Pohybovalo se tu nezvykle mnoho mužů v oblecích. Urostlých chlapů s kabely za uchem. Obklopovali hlavně vchod Klubu seniorů. Jejich vážné výrazy změní kolemjdoucí důchodkyně spontánní otázkou. „On je tu dnes ten Sobotka, že jo?"

Pro horské městečko bylo pondělní pozdní odpoledne netradiční. Zavítal sem totiž premiér Bohuslav Sobotka. Ani pro něj ale nebyla tečka za pracovní cestou do Ústeckého kraje tak úplně běžná. Fádnosti ji zbavil starosta Meziboří Petr Červenka. Po skončení jednání v Klubu seniorů, na kterém se řešila třeba budoucnost budov bývalých průmyslových podniků, rozhodl, že se spolu s ministerským předsedou i dalšími politiky projdou od náměstíčka ke sportovní hale.

„Támhle ta budova, to bylo učiliště. Dnes jsou to byty," ujal se Petr Červenka role průvodce. A nasadil vysoké tempo. Už v polovině cesty se dalo dobře rozeznat, kdo má jakou fyzičku. Rychlá procházka měla usměvavý konec. Sportovní hala, do které se měl předseda vlády podívat, byla zamčená. „No, já už teď budu muset rychle dolů," přijal to Bohuslav Sobotka se smíchem. Mezitím pro něj dorazila jeho vládní limuzína a odvezla ho zpět před radnici.

Teď by kluci z autobusu dostali odpověď na svou druhou otázku. Kamera byla připravená pro živý vstup premiéra do zpráv. Pak znovu naskočil do vozu a odjel.

Premiér Sobotka na Meziboří

Premiér Sobotka na Meziboří

Premiér Sobotka na Meziboří