Do říjnových krajských voleb se registrovalo 23 seskupení. Může jich ale ve skutečnosti nakonec být pouze 21. Komplikacím čelí velcí rivalové, hnutí Severočeši.cz a Nový sever.

Takzvaná Zelenkova frakce Severočechů.cz postavila kandidátku do krajských voleb o 56 kandidátech pod oficiálním názvem Severočeši.cz. Počet kandidátů ale do začátku voleb možná klesne z 56 na nulu.

Postarat se o to má zápis rozsudku ústeckého krajského soudu, který potvrdil, že Zelenkova frakce není oficiální částí Severočechů.cz. „Skončili rozsudkem soudu jenom jako frakce, která neměla a nemá právo rozhodovat o dalším jednání tohoto hnutí. Po zaevidování rozsudku soudu na ministerstvu vnitra zmocněnec Severočechů.cz vyškrtne všechny kandidáty. Tím se stane tzv. Zelenkova kandidátka pro krajské volby bezpředmětnou," uvedl zástupce hnutí Luboš Pitín, který je se svými kolegy na kandidátce hnutí Nový sever.

Kandidáti Na kandidátce Nového severu jsou z Mostecka například Luboš Pitín, Roman Antoš, Miroslav Huml, Lucie Libecajtová, Jiří Koranda, Jan Syrový a Blanka Nešporová. Na kandidátce Severočechů.cz jsou například Sáša Štembera, Alois Malý, Vlastimil Vozka, Jan Paparega, Alena Dernerová, Jiří Zelenka a Marek Hrvol.

„Jsem stále krajským předsedou hnutí Severočeši.cz, máme podánu kandidátku, řádně se již připravujeme na krajské volby a věříme, že náš program voliče osloví," reagoval poslanec a komunální politik Bronislav Schwarz, který je na kandidátce hnutí Severočeši.cz na čtvrtém místě. Podle něj jsou argumenty Pitína zavádějící a nepřesné a mají hnutí poškodit.

Spory začaly v únoru 2014, kdy byl na valné hromadě Severočechů.cz zvolen předsedou hnutí Schwarz a bylo převoleno předsednictvo, dozorčí a rozhodčí komise (tato valná hromada je podle rozhodnutí soudu neplatná). V březnu 2014 byl na další valné hromadě zvolen předsedou Pitín a opět se změnily orgány hnutí včetně stanov (tato valná hromada je podle rozhodnutí soudu neplatná). V březnu 2015 byl na valné hromadě zvolen předsedou Schwarz a znovu došlo ke změnám. Protože tato valná hromada nebyla v zákonném termínu napadena u soudu, cítí se Schwarz a jeho kolegové v právu.

DALŠÍ SPOR

Koalice Pirátů a Strany zelených podala ke krajskému soudu návrh na zrušení registrace kandidátní listiny hnutí Nový sever. Informoval o tom David Palán, volební manažer zelených a chomutovský zastupitel.

Koalice upozornila, že Nový sever nesplnil základní zákonnou povinnost, když parlamentu nepředložil výroční finanční zprávu za rok 2015. Hnutí hrozí pozastavení činnosti.

„Nový sever tají své hospodaření i výši a původ obdržených darů," sdělil Lukáš Blažej (Piráti).

Aktivitu koalice považuje hnutí za součást předvolební kampaně. „Jsme nové politické hnutí a ani my jsme se drobných pochybení nevyhnuli, avšak prostřednictvím vlastních kontrolních mechanismů jsme chybu odhalili a včas napravili, bez toho, aniž by nás někdo upozornil," sdělil Karel Lipmann, předseda Nového severu. Výroční zprávu, která byla hotova už v březnu, ale opozdil se audit, hnutí parlamentu poslalo 21. července. „Přestože jsme se nevešli do řádného termínu, máme vše obsahově a formálně v pořádku a nevidíme důvod ke zrušení naší účasti v krajských volbách," dodal Lipmann.