Letos je to přesně sedmdesát let od doby, kdy vzala za své pamětní deska na pomníku v Koporeči, oslavující vypěstování jedinečné odrůdy hrušně, příhodně nazvané podle osady, kde ji zdejší sedlák Wenzel Gallin vypěstoval, Koprčka. Právě skončila druhá světová válka a z veřejného života začalo mizet vše, co mělo nějaký německý nápis. Bez povšimnutí nezůstal ani pomník v Koporeči.

Pomník Gallinovi byl na návsi odhalen v červenci 1936 za hojné účasti obyvatel obce i širokého okolí. Přijeli i hosté z Mostu. Bohužel s koncem války pomník přišel o svou desku, kterou údajně někdo rozbil. Hovořilo se také o tom, že ji někdo odmontoval a odvezl. Dokonce se mezi místními mluvilo o tom, že ji někdo strhnul a vhodil do vodní nádrže na návsi. Nic takového se však nepotvrdilo a dodnes se deska nenašla. Proto také na pomníku dodnes chybí.

Slavnostní odhalení pomníku v červenci 1936.

Slavnostní odhalení pomníku v červenci 1936.

„Rádi bychom pomník obnovili i s deskou, ale nevíme přesné znění textu," říkal před lety Mosteckému deníku starosta Líšnice Petr Pillár, pod kterou osada Koporeč správně spadá.

Údajně mělo být na desce německy napsáno: Prvnímu pěstiteli Wenzelovi (Václavu) Gallinovi (1722 1802) koporečské hrušně, která se odsud rozšířila do všech krajů. S vděkem obec Koporeč. Ale s jistotou to nikdo nemůže potvrdit.

Wenzel Gallin, který v Koporeči žil v letech 1722 1802, nejdříve hospodařil na dvoře svého otce, po kterém celé hospodářství převzal v roce 1746. To pak v roce 1778 předal svému synovi a věnoval se zejména šlechtění hrušní. Podařilo se mu vypěstovat odrůdu pozdní zimní máslovky, která následně zlidověla právě pod názvem koprčka.

Zvláštnost této odrůdy spočívá hlavně v tom, že se sklízí v době, kdy jsou plody ještě tvrdé a při ochutnání se netěší příliš dobré chuti. Je proto potřeba je řádně uskladnit, nejlépe do sklepa, kde dozrají, změknou a zežloutnou a teprve potom je doceněna jejich výborná chuť.
Kdysi v krajanském listu Brüxer Heimat Zeitung vyšla dokonce oslavná báseň na tuto odrůdu hrušek, pod názvem Koppertscher Birne.

V roce 2013 chtěla obec Líšnice navázat na tradici hrušek koprček lemujících silnice na venkově. Zakoupila 110 sazenic. Pětatřicet jich zasadila a zbylé nechala v krechtu přezimovat, že by je vysadila na jaře. To se stalo v listopadu. „K našemu zděšení jsme ale 16. prosince zjistili, že 75 sazenic někdo vytáhl ze země a odcizil," podotkl tehdy starosta Pillár. Radnice podala trestní oznámení a informovala starosty obcí v okolí, kdyby se jim někdo snažil sazenice nabídnout.