Od května do září bylo Repre zavřené kvůli havarijní opravě elektroinstalace. Teď se mají do kulturního centra postupně vracet společenské akce a plesy. První akcí bude v sobotu Romská zábava. Pořadatelé si musejí poradit s provizoriem, protože v hlavním sále, největším v regionu, chybí zázemí pro občerstvení. Organizátoři zábavy si dovezou chladicí zařízení, sklo i pípu. „Vše si zajistíme sami," řekl Mosteckému deníku hlavní pořadatel. Akce se podle něj naplánovala už před rokem.

Nasmlouvaní jsou známí romští umělci, Chorus Mato a Vladko, Diny Košice, maďarské duo Bódi Guszti a Margó, Morris Kwiek a Jany Schella. Mají na ně přijít stovky lidí. Přestože je akce považována spíše za rodinou, je otevřena veřejnosti. Vstupné v předprodeji je 280 korun, na místě 350 korun.

Repre letos změnilo vlastníka, je jím opět město. Dům nemá hlavního provozního šéfa, improvizuje se. Zdroj: DENÍK/Martin Vokurka

CENTRUM. Repre letos změnilo vlastníka, je jím opět město - více ZDE. Dům nemá hlavního provozního šéfa, improvizuje se. Repre nemá ani webové stránky s programem.

Vnitřek Repre, kde jsou opuštěné restaurace, kuchyně a bary a další prostory, vypadá zanedbaně a je zatím zavřený. Po revizích se uklízí a opravuje. Plesy, které už ťukají na dveře, by měly být v důstojnějším prostředí, ale kdo je zabezpečí, ještě není známo. Hovoří se o městském divadlu. Otázkou je i jídlo a pití pro návštěvníky bálů. „Podle mě kvůli spěchu najmou někoho, kdo na klíč zajistí kvalitní kompletní cateringové služby," sdělil Mosteckému deníku podnikatel z oboru gastronomie.

Objekt patří městu. Technickou správu pro něj zajišťuje Mostecká bytová. Ta má hlavně na starosti, aby se v Repre topilo, tekla tam voda a fungovala elektřina. Budova je náročná na provoz a na energie.

V provozu jsou zatím vychladlé postranní krámky: second hand, Sat servis a finanční služby. "Je tu zima," řekla pracovnice second handu, která má u nohou zapnutý malý elektrický přímotop.

Radnice počítá ještě se dvěma plesovými sezonami, 2016/2017 a 2017/2018. Pak by měla začít rekonstrukce celého objektu, jejíž náklady ještě nejsou vyčísleny.

Zdroj: DENÍK/Martin Vokurka

Říjnová prohlídka Repre při Dni architektury v Mostě. Video: Deník