Dosud pluly po jezeru Most jen moderní lodě, paddleboardy a závodní veslice. Na podzim má však jeho vlny brázdit nejprimitivnější plavidlo, jehož veslaři ukáží prastarý způsob cestování. Člun z jednoho kmene stromu vyrobí experti se zájemci z řad široké veřejnosti.

Oblastní muzeum a galerie v Mostě chystá na sobotu 16. října veřejnou oslavu Mezinárodního dne archeologie. Část programu se zaměří na dobu bronzovou a experimentální archeologii.

Návštěvníci budou v muzeu vyrábět repliku pravěkého člunu, takzvaného monoxylu, pouze s nástroji doby bronzové. V rámci experimentu se lidé seznámí s technikou výroby pravěkých člunů i s novými archeologickými poznatky o říční i námořní plavbě v době bronzové ve střední, severní i západní Evropě. Kmen je už v muzeu připraven. „Předpokládáme, že po dokončení bude návštěvníky vyrobený člun v některém z následujících víkendů slavnostně spuštěn a vyzkoušen na jezeře Most," sdělila Jitka Klímová z Oblastního muzea a galerie v Mostě.

Tady, na parkovišti u zimního stadionu v Mostě, bude ve středu 6. října volební stanoviště pro lidi v karanténě.
Pro lidi v izolaci začnou volby už dnes, z auta vhodí lístek u stadionu v Mostě

Hlavní část programu Mezinárodního dne archeologie bude o středověku. Díky spolku Civitas Pragensis návštěvníci okusí dobu, kdy pražský husitský svaz obléhal město Most a hrad Hněvín. Spolek se totiž zabývá rekonstrukcí vojenství a každodenního života v prostředí Starého Města pražského v období husitských válek. „Návštěvníci se tak budou moct potkat s obyvateli středověké Prahy, Mostu i s bojovníky pražské husitské obce,“ sdělila Klímová. Nebude chybět ani módní přehlídka z doby husitské.

Na programu, který potrvá od 9 do 18 hodin, se podílí i Archeologický ústav Akademie věd ČR.

Vrch Hněvín
Spolek ukáže život v Mostě za husitů, uvidíme i módní přehlídku

Děti i dospělé čeká v muzeu řada dalších aktivit, například zkouška raně středověkého žernovu a výroba chlebové placky z vlastnoručně umleté mouky. V plánu je i rozdělávání ohně pomocí repliky slovanské křesací soupravy a výroba pravěkých či raně středověkých šperků. Při tom se návštěvníci dozvědí o slovanských bozích, mytologii a magii. Pro malé děti pořadatelé připraví materiál pro stavbu minirepliky slovanské vesničky. S prací kováře a mečíře seznámí zájemce firma KovexArs. Součástí ukázek bude i malá expozice replik raně středověké zbroje a výzbroje. Akci doplní dílna pravěkých jeskynních maleb a kamenných a kostěných nástrojů.

Vstupné na akci bude dobrovolné. V muzeu bude otevřené občerstvení.