Na trávník u bloku 84 v mostecké ulici Josefa Skupy byl v pátek 20. prosince ráno smutný pohled. „Co to je?“ ptal se táty malý kluk, když procházeli kolem hromady poškozených věcí. „Tady včera hořelo,“ odpověděl táta a pohlédl na zčernalý invalidní vozík, zvlhlé kusy nábytku, ohořelé elektrospotřebiče a balíky časopisů. To vše muselo pryč z přízemního bytu, který po požáru ztichl. Jeden okenní otvor už chrání dřevěná deska. Druhé okno odolalo, ale dírou ve skle vychází ven černá stopa po hustém kouři. V něm se během čtvrteční nehody dusil 94letý senior, jediný člověk v bytě. Za záchranu vděčí hlavně statečnému kolemjdoucímu Kamilu Šnírerovi z Mostu, který byl ve správný čas na správném místě a do bytu pro seniora doslova skočil.

„Beru to jako naprostou samozřejmost,“ sdělil Šnírer Deníku. Když si na ulici všiml, že v bytě hoří a že do příjezdu přivolaných hasičů může jít o život, neváhal, vlezl dovnitř a dotáhl k oknu staršího muže. Pak leželi vedle sebe ještě v nemocnici, kam je sanita odvezla na vyšetření. Teď už jsou oba v pořádku a mezi svými. Seniora si měla převzít jeho rodina.

Šnírer upozornil, že jim při požáru přispěchal na pomoc ještě jeden civilista, se kterým se pak už ale neviděl.

Zásah hasičů v ulici J. Skupy v Mostě, kde hořel přízemní byt.
V mostecké ulici J. Skupy hořel byt. Deset lidí muselo opustit domovy

Proč v přízemním bytě hořelo? Hasiči už na to zřejmě přišli. „Příčinou byla porucha na svítidle,“ řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Lukáš Marvan. Z vyšetřování vyplývá, že v bytě praskla silnější žárovka, což mělo vyvolat vznícení závěsů. Škody zatím nejsou známy. Mostecká státní policie se případem ještě zabývá. „Počkáme si na zprávu hasičského sboru,“ uvedla policejní mluvčí Ludmila Světláková.

K požáru došlo ve čtvrtek po 10. hodině. Hustého černého kouře, který vycházel ze dvou oken v přízemí, si všimla i motohlídka městské policie. To už Šnírer zasahoval. „V jednom z oken viděli strážníci muže, který se pokoušel vyprostit osobu, která se nacházela v hořícím bytě,“ potvrdila mluvčí městské policie Veronika Loucká. Strážníci okamžitě zastavili a přes radiostanici vyrozuměli své operační středisko, které zalarmovalo všechny motohlídky a hasiče, kteří už vyjížděli.

Dramatický sestup po žebříku

První strážníci mezitím přistavili k oknu teleskopický žebřík, který je součástí vybavení služebního vozidla. Jeden strážník vylezl po žebříku do okna a pokoušel se Šnírerem seniora z hořícího bytu vysvobodit. Starý muž ale neměl dost sil na to, aby spolupracoval a přelezl sám na žebřík. Měl také strach pustit se zábradlí za oknem. Nakonec se oběma mužům podařilo seniora zdvihnout a přesvědčit ho, aby se pustil a věřil jim. Uvolněného důchodce pak předali pěti strážníkům, kteří jej pod oknem zachytili. Řekl jim, že byl v bytě sám.

Pomoc v závěru potřeboval i Šnírer, který se také nadýchal kouřových zplodin. „Strážníci mi dali přístroj s kyslíkem,“ řekl. Mezitím na místo dorazili hasiči, Policie ČR a zdravotníci. Záchranáři z domu preventivně evakuovali 10 lidí. Hasiči požár rychle uhasili.

Nemocnice v Mostě
Parkování v areálu mostecké nemocnice bude od Vánoc zdarma

Krátce poté hořelo i v nedaleké lokalitě Stovka. K požáru došlo v opuštěném bytě v 6. patře v bloku 93. Událost si vyžádala evakuaci deseti sousedů. Tento případ vyšetřuje policie jako přestupek proti požární ochraně. „Příčinou zahoření byl pravděpodobně nedopalek cigarety,“ řekla policejní mluvčí. Podle policie v bytě nikdo trvale nebydlí, ale přespávají v něm neznámí lidé. Z výslechů mají vyplynout podrobnosti. „Musíme zjistit, kdo ten byt užívá a kdo požár způsobil,“ dodala mluvčí. Škody se zjišťují.